Kies taal  Nederlands  

Wolky x FASHION FOR EDUCATION (FFORE)

WOLKY CARES: FASHION FOR EDUCATION (FFORE)

BE BRAVE,
BE DIFFERENT
Is een opleiding in Nederland de normaalste zaak van de wereld, in veel gebieden in Marokko is het voor jonge meisjes geen vanzelfsprekendheid. Nassira Boudhan (40) ondervond dat aan den lijve en vindt: dat moet anders en vooral beter. Met Fashion for Education (FFORE) geeft zij vrouwen en kinderen in haar geboortestreek, hopelijk later in heel Marokko, de kans op educatie én een toekomst.

“Ik was bijna acht toen ik van Marokko naar Nederland verhuisde. Ik heb het hier altijd geweldig naar mijn zin gehad, maar toch was er iets wat aan me bleef knagen. Een onderbuikgevoel dat met de jaren steeds sterker werd. Het was geen kwestie van willen, ik móést er iets mee doen. Met mijn verlangen om jonge Marokkaanse meisjes in mijn geboortestreek Beni Boughafar, maar later misschien wel in het hele Rif-gebied of zelfs heel Marokko, de kans te geven om net als hun leeftijdsgenoten in Nederland naar school te kunnen gaan. Het Marokkaanse plaatsje waar ik ben geboren heet Sammar. Het ligt in een prachtig, maar afgelegen berggebied. Omdat mijn vader en ooms in het westen werkten, stond mijn opa aan het hoofd van de familie. Hij bepaalde wie er wel of niet naar school mocht. Meisjes uit het gezin kregen dat privilege niet. Zij mochten naar de koran-les in de moskee om de hoek. Maar ook al was ik pas zes jaar, ik nam daar geen genoegen mee. Ik wilde naar school! Leren lezen en schrijven, al besefte ik op dat moment nog niet dat ik daar elke dag tien kilometer voor zou moeten lopen.
Stiekem volgde ik op een ochtend een buurmeisje dat wél naar school mocht. Ik moest eigenlijk gelijk terug, omdat ik niet ingeschreven stond. Mijn geluk was dat de leraar het te gevaarlijk vond om me dat hele eind in m’n eentje te laten lopen, maar hij zei wel dat ik mijn opa om het familieboekje moest vragen zodat hij me kon inschrijven. Eenmaal thuis ging ik er gelijk naar op zoek in de kast van mijn ouders, onderwijl mijn boze moeder en oma negerend: ik mocht dit nooit meer doen! Maar ik deed het wél. Drie maanden later kon ik al lezen en schrijven en was ik mijn opa’s trots.”

EDUCATIE ONDER HANDBEREIK
“In Nederland kreeg ik de vrije keuze wat betreft leren en school. Ik ging na de basisschool naar de Havo in Utrecht, volgde een vervolgopleiding in Utrecht, maar het was ook prima geweest als ik naar Groningen had gewild. De wereld lag bij wijze van spreken voor me open. Een groot geluk dat steeds vaker werd overschaduwd door het besef dat de meisjes in mijn geboortestreek al die mogelijkheden niet hebben. Er is vaak geen vervoer naar het voortgezet onderwijs, op kamers is te duur en sowieso vertrouwen ouders hun dochters liever niet toe aan de boze buitenwereld.
Ik werkte in 2010 nog als marketingmanager bij een bank toen ik in aanraking kwam met de stichting Bink: zij ondersteunen jaarlijks een project in een bepaald land gericht op kinderen. Ineens viel alles samen! Samen met Bink heb ik allereerst onderzocht wat er in Beni Boughafar moest gebeuren op het gebied van onderwijs. Dat bleek heel wat. Er was voorlichting nodig over het belang van onderwijs, onderwijs moest toegankelijker worden gemaakt en vrouwen moesten in de gelegenheid worden gesteld om zelf geld te verdienen zodat hun kinderen naar school kunnen.
We wilden ons project kleinschalig houden en kozen ervoor om één doelstelling aan te pakken: onderwijs toegankelijker maken. Op sommige plekken zijn wel scholen, maar er is geen busverbinding om daar te komen. En lopend naar school gaan is voor jonge meiden behalve te ver ook gewoon te gevaarlijk. Door middel van een groot feest hebben we in 2011 geld ingezameld
 
Fashion for Education (FFORE) om een aantal bussen te kopen. Die bussen zijn afgeleverd in Marokko en zo is educatie onder handbereik gekomen van een grote groep meiden en jongens in dat gebied.”

RESTLEER VAN WOLKY
“De afspraak met Bink was dat ik na afronding van het project met hen op eigen houtje verder zou gaan met de andere doelstellingen. Ik heb mijn baan als marketingmanager opgezegd en ben fulltime aan de slag gegaan met mijn eigen label: FFORE. FFORE staat voor educatie voor ieder kind. Ik bedenk in Nederland ontwerpen voor kleding, woonartikelen en accessoires die ik door vrouwen in Marokko laat maken. Doordat de vrouwen hiermee hun eigen geld verdienen, kunnen zij onderwijs bekostigen voor hun kinderen én vaak ook voor zichzelf. Ik vind het belangrijk dat ik producten verkoop die op ambachtelijke wijze worden gemaakt, zodat die manier van werken in ere wordt hersteld en levend blijft. Denk: leer bewerken, wol spinnen, weven, borduren. Om diezelfde reden heb ik ervoor gekozen in alle producten van FFORE een wollen rood/witte doek te verwerken die vroeger door vrijwel alle vrouwen in het noordwesten van Marokko werd gebruikt als overslagdoek, schort of deken: de mendil. Ik laat er rokjes van maken, maar ook tassen waarvan de leren gedeeltes zijn gemaakt van restleer dat ik van Wolky krijg.
FFORE helpt vrouwen op deze manier aan de ene kant om inkomsten te genereren zodat ze onderwijs kunnen bekostigen, aan de andere kant ondersteun ik met de winst van FFORE educatieve projecten in Marokko. Op die manier snijdt het mes aan twee kanten. Alle producten van FFORE worden verkocht via mijn webshop, maar in de toekomst wil ik ook gaan samenwerken met winkels die geloven in duurzaam ondernemerschap. Het knagende gevoel wat ik ooit had, is weg. Ik leef nu mijn droom en ben heel blij en dankbaar dat ik dit kan en mag doen.’

Meer informatie: FFORE.com

Tekst Fleur Baxmeier

FFORE

Tas van Wolky’s restleer (foto van Kiekus Fotografie).

ZELF EEN STEENTJE BIJDRAGEN?
Koop de producten van FFORE! Van iPadhoesjes, tassen, shorts en jeans tot rokjes. Alles is helemaal van nu.
Op FFORE.com vind je de complete collectie van het label.