Kies taal  Nederlands  

Wolky x KUYCHI

WOLKY CARES: KUYCHI

HOME IS WHERE
THE HEART IS
“Het was alsof ik werd geroepen. Ik had een documentaire gezien over straatkinderen in Lima en voelde heel sterk dat het tijd werd om iets aan het leven terug te geven. Ik plande een reis naar Peru en was onder de indruk van de overweldigende natuur en indrukwekkende historie, maar werd vooral geraakt door de schrijnende leefomstandigheden van de kinderen in de arme wijken. Hun trieste uitzichtloze situatie. Na mijn verblijf besloot ik direct terug te gaan en definitief mijn project op te starten. Ik wilde de kansloze kinderen een nieuwe kans geven.’

“Ik verkocht mijn huis in Amsterdam en reisde af naar Cusco. Daar ging ik op zoek naar een geschikte locatie die ik niet ver van Cusco vond: een perceel van drie hectaren in de Heilige Vallei. Een wonderschone plek waar helder water uit de bergen stroomt en het groen weelderig groeit. Op die plek begon ik samen met zeventig werkloze Peruanen met de bouw van mijn complex: het begin van de stichting Niños del Arco Iris. Drie zware en soms eenzame jaren lang was ik zeven dagen in de week van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat aan het werk.
Natuurlijk heb ik wel eens gedacht: waarom dóé ik dit? Ik had een mooi leven, een huis aan de gracht, een liefdevol gezin met twee gezonde kinderen, inspirerend werk in de kunst- en architectuurwereld. Maar ik móést naar Peru gaan. De inner call was sterker dan mijn eigen ik. Ik had jarenlang een uitbundig en luxueus bestaan geleid en voelde heel sterk dat het tijd werd om iets aan het leven terug te geven. Ik wist: als ik het nu niet doe, dan doe ik het nooit. Ik geloof dat er in het leven uitnodigingen komen die op dat moment bij je passen. Dit was zo’n uitnodiging.”

LEVENSLUST
“De stichting Niños del Arco Iris bestaat inmiddels uit scholen, dagopvang, opleidingen en medische zorg. Maar het begon allemaal met het samenstellen van een gezin. Het was vanaf het begin mijn plan om in Peru een familiesituatie te creëren. Kinderen die uit erbarmelijke omstandigheden komen een veilig en vertrouwd thuis te bieden. Kinderen hebben recht op liefde, recht op onderwijs en recht op zoveel dingen. Veel Peruaanse kinderen ontberen die rechten. Ze zwerven over straat, worden misbruikt en mishandeld. Ik vind dat vreselijk en wilde daar iets aan doen. Mensen vragen me vaak: hoe vond je de kinderen?
Maar zij vonden mij. Achttien Peruaanse kinderen heb ik onder mijn hoede en vleugels genomen en met elk van hen heb ik een speciaal lijntje. Zeven van hen zijn inmiddels uitgevlogen, maar ons contact is nog steeds hecht. Ik ben hun mamita (mama in het Spaans, red.). Het opvoeden van zo’n groot gezin is niet altijd gemakkelijk geweest. Het vergde oneindig veel geduld, aandacht en liefde. Maar het was het mooiste cadeau van de wereld om de kinderen te zien opbloeien. Van getraumatiseerd naar levenslustig en blij.
Het samenstellen van een gezin was een eenmalig project, maar met de andere voorzieningen – basisonderwijs, beroepsonderwijs, dagopvang, medische voorzieningen, tandheelkundige hulp – gaan we natuurlijk door. Op dit moment geven we aan ruim tweehonderd kinderen en ouders onderwijs. Mensen uit de hele regio komen bij ons voor tandheelkundige hulp. Eens in de zoveel tijd trekken we met een team de Andes in om mensen te voorzien van medische hulp. Een reis van acht of negen uur op 5000 meter hoogte. Alleen met onze hulp kunnen de mensen in die afgelegen gebieden overleven. Het is vaak heel zwaar, maar ook ontzettend dankbaar werk.”
 
Kuychi Rijk mens “Onze stichting heeft nul overhead kosten. Alles gaat naar het Peruaanse kind. Daar ben ik trots op. Het is onze visie: teruggeven aan het leven. Vanuit Nederland worden we gesteund door een team van vrijwilligers en tot 2007 werkte ook iedereen in Peru op vrijwillige basis. Inmiddels zijn er dertig Peruanen in vaste dienst die daardoor ook betere leefomstandigheden krijgen. We vinden het heel belangrijk dat mensen mondig worden en leren om voor zichzelf op te komen. Je bent geen slachtoffer die zijn handje moet ophouden, je kunt zelf ook wat. De mensen die bij ons komen voor onderwijs of medische hulp moeten in lijn van onze filosofie allemaal iets teruggeven. Patiënten geven ons bijvoorbeeld een wortel of een ui, leerlingen maken wekelijks de gebouwen schoon, studenten leggen elektriciteitsleidingen in schooltjes aan en ga zo maar door. Ze geven op die manier ook iets terug aan hun eigen maatschappij en dat is belangrijk voor de voortzetting van het project. Op een dag zal het zonder mij moeten draaien en daarvoor is het van groot belang dat iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid neemt. Het zijn heftige, zware jaren geweest. Sterker nog: als ik van tevoren had geweten hoe moeilijk het zou worden, was ik er misschien wel nooit aan begonnen. Gelukkig kunnen we niet in de toekomst kijken en heeft het geloof in Niños del Arco Iris me al die tijd op de been gehouden. We zijn slechts een radertje in een uurwerk, maar voor een heleboel kinderen wel een heel belangrijke rader. Als ik zie wat we in elf jaar tijd met z’n allen hebben bereikt, dan kan ik niet anders dan me een heel rijk mens voelen. Ik hoop nog lang mijn bijdrage in Peru te kunnen leveren.”

Meer informatie: kuychi.org

Tekst Fleur Baxmeier

HELP DE KINDEREN
Je kunt de Stichting Kuychi van Helena van Engelen op verschillende manieren steunen: eenmalig of maandelijks doneren, een actie voeren, logeren op het project en meer. Kijk op www.kuychi.org voor meer informatie over het project en het doen van donaties.
kuychi_project

MAMITA HELENA
Journalist Inez van Oord en fotograaf Mirjam Bleeker gingen dertig dagen naar Niños del Arco Iris. Hun vrienden, designer Pieke Bergmans en kunstenares Jet Bergmans, gingen met hen mee. Met het prachtige boek Mamita als resultaat. Boordevol foto’s, verhalen en illustraties. Kijk voor meer informatie op www.mamitahelena.com
Mamita