Kies taal  Nederlands  

Wolky x Leontienhuis

WOLKY CARES: LEONTIENHUIS

MINDER KANS OP BLESSURES, MEER WANDELPLEZIER!
Wolky is sinds de opening sponsor van het Leontienhuis, een inloophuis voor jongeren met een eetstoornis en hun naasten. Oprichtster Leontien Zijlaard-van Moorsel is op haar beurt ambassadrice van Wolky’s e-walk®, de e-bike onder de loopschoenen. Omdat Leontien zich inzet om vrouwen meer te laten bewegen, is de e-walk® een schoen naar haar hart. 
  Leontien-Foundation_Het leontienhuis staat voor een tweede thuis

Vrouwen op een laagdrempelige manier en in combinatie met gezelligheid in beweging krijgen. Dat is al jarenlang de missie van ex-wielrenster Leontien van Moorsel, die uit eigen ervaring weet hoeveel positieve energie een uurtje sporten je kan opleveren. Ze zette daarom de Leontien Ladies Ride en de Leontien Ladies Run op, waar jaarlijks duizenden vrouwen aan meedoen. Een goede motivatie om voortaan vaker te gaan sporten. Bij inschrijving hebben deelneemsters bovendien de mogelijkheid om een donatie te doen aan het Leontienhuis, als extra motivatie om mee te doen.

ONGELOFELIJK TROTS
De deuren van het Leontienhuis openden halverwege 2015 en inmiddels zijn de resultaten van een jaar lang keihard werken duidelijk zichtbaar. Leontien: “Je ziet dat de eerste mensen bijna voor honderd procent gezond zijn. Daar doe je het voor. Wat ook mooi is, is dat bezoekers zelf acties op poten zetten omdat ze zo dankbaar zijn voor wat ze hebben gevonden in het Leontienhuis. Er is een meisje dat samen met haar ouders de Alpe d’Huez heeft beklommen en daarmee 4.000 euro heeft opgehaald. Een ander meisje haalde 1.000 euro op door zich te laten sponsoren voor de Leontien Ladies Run. Het geld wat ze ophalen is mooi, maar vooral dat ze de kracht en energie hebben om een berg te beklimmen of kilometers te rennen met een gezonde geest en een gezond lichaam. Als ik dat zie, dan ben ik trots, zo ongelofelijk trots.”
  MEER WANDELPLEZIER
Sinds de oprichting is Wolky sponsor van het Leontienhuis. Leontien is op haar beurt ambassadrice van Wolky’s e-walk®, de e-bike onder de comfortabele loopschoenen. Het Roll@Way systeem in de lichtgewicht zool zorgt ervoor dat je voet bijna automatisch wordt afgewikkeld, waardoor je met minder inspanning sneller grotere afstanden aflegt. Minder kans op blessures, meer wandelplezier! Precies wat Leontien elke vrouw toewenst. “Alle Wolky-schoenen zijn schoenen naar mijn hart, want ze zitten als pantoffels, ze zijn goed voor je voeten en ze zien er leuk uit. De e-walk® is extra speciaal voor me, omdat het model ervoor zorgt dat wandelen sneller en makkelijker gaat. Je zou er bij wijze van spreken een marathon op lopen.” Lees hier meer over de
e-walk®.

Meer informatie: leontienhuis.nl

Tekst Fleur Baxmeier

 

 

WOLKY CARES: LEONTIENHUIS
(INTERVIEW HERFST/WINTER 2016)

‘MENSEN MET EEN EETSTOORNIS VOELEN ZICH IN HET LEONTIENHUIS BEGREPEN’
Sinds de oprichting van het Leontienhuis, een inloophuis voor jongeren met een eetstoornis en hun naasten, komen er wekelijks zestig tot tachtig mensen af op workshops, het creatief atelier, groepssessies en bijvoorbeeld inspiratiebijeenkomsten. ‘Het is zo mooi om te zien dat de eerste bezoekers inmiddels weer deel uitmaken van de maatschappij.

“We zien nu de eerste resultaten en daar zijn we ontzettend trots op,” vertelt Leontien Zijlaard-van Moorsel, die een jaar geleden het Leontienhuis oprichtte. Als geen ander weet de ex-wielrenster wat een eetstoornis met je kan doen, daarom wilde zij mensen met een eetstoornis en hun naasten een tweede thuis bieden. Een veilige, prettige plek waar ze over hun eetstoornis mogen praten, maar ook op zoek kunnen gaan naar nieuwe talenten en mogelijkheden zodat ze hun eetstoornis langzaam de baas kunnen worden. “Sinds de opening komen er wekelijks zestig tot tachtig mensen naar het Leontienhuis,” vertelt Leontien. “Ons doel is om jongeren en hun ouders een positieve push te geven: je kunt wél beter worden. Veel mensen die bij ons komen, zijn al in instellingen geweest. De sfeer is daar klinisch. In het Leontienhuis voelen mensen zich op hun gemak door de huiselijke sfeer van de boerderij. De ondersteuning is op maat gesneden, de vrijwilligers zijn ervaringsdeskundigen. Daardoor voelen mensen met een eetstoornis zich begrepen.”

MODIEUZE LOOKS
In het Leontienhuis zijn in totaal al zo’n 800 gezinnen geholpen: de mensen met een eetstoornis zelf, maar ook hun ouders, broertjes en zusjes. Leontien combineert haar werkzaamheden in het huis met sponsoractiviteiten buiten de deur. Ze vindt het belangrijk dat er in het Leontienhuis wordt gewerkt met professionals, waarvoor het nodige budget moet zijn. Ze wordt hierbij door fondsen, bedrijven en particulieren ondersteund, zoals bijvoorbeeld vereniging Het Verschil, die zich eerder al inzette voor kinderen met kanker en de Bart de Graaff
 
Leontien-Foundation_Het leontienhuis staat voor een tweede thuis
Foundation. Daarnaast is Leontien ambassadrice van steeds een ander – in samenspraak met Wolky ontworpen – paar schoenen, waarvan een deel van de verkoopprijs naar het Leontienhuis gaat. Leontien: “Dit keer hebben we gekozen voor een taupe-kleurig laarsje uit de RAW-lijn. Een heel mooie, trendy laars die net zo lekker zit als de hoge gympen en de comfortabele sneakers waar ik eerder mijn naam aan heb verbonden, wat ik knap vind, want veel laarzen moet je toch een beetje inlopen. Ik ben trots dat dit laarsje de benaming ‘Wolky by Leontien’ draagt.”

Meer informatie: leontienhuis.nl

Tekst Fleur Baxmeier

RAW 3676 Colville by Leontien

 

WOLKY CARES: LEONTIEN FOUNDATION
(INTERVIEW LENTE/ZOMER 2016)

‘HET ZIJN SCHOENEN WAAR JE OP GEZIEN WILT WORDEN’
Ex-wielrenster Leontien Zijlaard-van Moorsel weet als geen ander wat een eetstoornis met je kan doen. Daarom richtte zij vorig jaar het Leontienhuis op, een inloophuis voor jongeren met een eetstoornis en hun naasten. Inmiddels worden in het huis al meer dan zeventig gezinnen geholpen.

“Ik doe in het Leontienhuis de donderdagavondgroep,” vertelt Leontien Zijlaard-van Moorsel. “Dat is echt mijn groep. Het zijn allemaal meiden tussen de 14 en 18 jaar. Echte pubers. In combinatie met een eetstoornis levert dat soms explosief gedrag op. Als jij ‘wit’ zegt, dan zeggen zij ‘zwart’, haha. Doordat ik veel werk met jongeren met eetstoornissen, kan ik daar gelukkig doorheen prikken. Ik kan goed onderscheiden of iets pubergedrag gecombineerd met een eetstoornis is of dat het de persoon op de stoel is die tegen me praat.”
Leontien kampte tijdens haar jaren als professioneel wielrenster zelf met een eetstoornis en wil jongeren met een eetstoornis en hun naasten in de vorm van het Leontienhuis een tweede thuis bieden. Een veilige, prettige plek waar jongeren over hun eetstoornis mogen praten, maar ook op zoek kunnen gaan naar onontdekte talenten en mogelijkheden zodat ze hun eetstoornis langzaam de baas kunnen worden. Zoals Leontien zegt: “Klinieken doen fantastisch werk, maar dat is toch heel medisch. Wij pakken het anders aan.”

SCHATTEN VAN MEIDEN
In het Leontienhuis zijn veertig vrijwillige ervaringsdeskundigen en diverse professionals actief om jongeren te stimuleren weer deel uit te maken van de maatschappij en niet terug te vallen op hun eetstoornis als ze zich bang, onzeker of eenzaam voelen. Leontien: “In mijn donderdagavondgroep zie ik dat het bijna allemaal schatten van meiden zijn die de lat vaak veel te hoog leggen voor zichzelf. Ze zijn heel gedreven, het moet allemaal nog perfecter dan het al is. Ik probeer ze bij te brengen dat perfect niet bestaat.”
Tijdens de donderdagavondgroep wordt niet alleen gepraat, maar ook veel gedaan: knutselen, schilderen. “Als je bezig bent, is het veel makkelijker om te praten,” legt Leontien uit. De activiteiten helpen bovendien om uit te vinden wat de jongeren die in het Leontienhuis komen echt leuk vinden. Dat is een belangrijke sleutel om de eetstoornis onder controle te krijgen, aldus Leontien: “Als je de nadruk legt op hun passie en ze daarin stimuleert, krijgen de jongeren meer zelfvertrouwen en kan de eetstoornis naar de achtergrond verdwijnen.”

MODIEUZE LOOKS
In het Leontienhuis worden op dit moment zo’n zeventig gezinnen geholpen: de jongeren met een eetstoornis zelf, maar ook hun ouders, broertjes en zusjes. Leontien combineert haar werkzaamheden in het huis met sponsoractiviteiten buiten de deur. Ze vindt het belangrijk dat er in het Leontienhuis wordt gewerkt met professionals, maar die moeten wel worden
 
Leontien-Foundation_Het leontienhuis staat voor een tweede thuis De onderste foto's zijn genomen tijdens de opening van het Leontienhuis door koningin Máxima afgelopen zomer.

betaald. Daarom zoekt ze 100 bedrijven die vrienden van het Leontienhuis willen worden én ontwerpt ze elk seizoen een paar schoenen voor Wolky.
“Een percentage van het aankoopbedrag van de schoenen gaat naar het Leontienhuis,” zegt Leontien. Daarnaast is ze ambassadrice van de e-walk: een schoen die de modieuze looks van een sneaker combineert met ongeëvenaard loopcomfort. Leontien: “Ik houd van bewegen, dus voor mij is het belangrijk dat schoenen comfortabel zijn. Het leuke van Wolky-schoenen vind ik dat ze niet alleen heerlijk lopen, maar er ook nog eens waanzinnig leuk en trendy uitzien. Het zijn schoenen waar je op gezien wilt worden.”

Meer informatie: leontienhuis.nl

Tekst Fleur Baxmeier

FastbyLeontien_Winter2015

 

WOLKY CARES: LEONTIEN FOUNDATION
(INTERVIEW HERFST/WINTER 2015)

HET LEONTIENHUIS STAAT VOOR EEN TWEEDE THUIS
Een droom die uitkomt, zo noemt ex-wielrenster Leontien Zijlaard-van Moorsel de opening van het Leontienhuis, een inloophuis voor jongeren met een eetstoornis en hun naasten. De missie: samen strijden tegen eetstoornissen, op weg naar een gezonde toekomst!

“Toeval bestaat niet, want tijdens de opening op 5 juli passeerde de Tour de France het Leontienhuis,” vertelt meervoudig Olympisch en wereldkampioen Leontien van Moorsel. Het moest zo zijn, denkt ze zelf: “Ik reed de Tour in een heel negatieve periode van m’n leven: ik had een eetstoornis waar ik bijna aan onderdoor ben gegaan. Op de dag dat de Tour langs het Leontienhuis kwam, opende ik iets heel moois waarmee ik andere mensen met een eetstoornis kan helpen. Ik sluit een rotgedeelte van mijn eigen leven af om me op een positieve manier te kunnen inzetten voor andere mensen die met een eetstoornis kampen.”
De opening van het Leontienhuis is een droom die werkelijkheid wordt, vertelt ze. “We coachen jongeren met eetproblemen om weer balans te vinden in hun leven. We helpen ze om nieuwe kwaliteiten van zichzelf te ontdekken, doen leuke dingen met elkaar, maar gaan ook het gesprek aan en bieden een luisterend oor.”

ONONTDEKTE TALENTEN
In het Leontienhuis zijn veertig vrijwillige ervaringsdeskundigen actief die als een soort buddy fungeren: ze stimuleren jongeren om weer deel uit te maken van de maatschappij en niet terug te vallen op hun eetstoornis als ze zich onzeker, bang of eenzaam voelen. “De ervaringsdeskundigen hebben het allemaal zelf meegemaakt,” legt Leontien uit. “Zij proberen er samen met de jongeren achter te komen wat de onderliggende problemen zijn en hoe ze daarbij kunnen helpen: waar heb je moeite mee, is het de druk in de maatschappij, hoe kunnen we je ondersteunen, vind je het prettig als we meegaan naar een bepaalde afspraak?”
Het Leontienhuis staat volgens haar voor een tweede thuis. Een plek waar jongeren over hun eetstoornis mogen praten, maar ook op zoek kunnen gaan naar onontdekte talenten en mogelijkheden zodat hun eetstoornis hopelijk langzaam naar de achtergrond verdwijnt. “We hebben bewust gekozen voor een locatie achteraf, een mooie boerderij waar we allerlei ruimtes hebben ingericht op het gebied van kunst, schilderen en beauty,” legt Leontien uit. “De klinieken doen fantastisch werk, maar dat is toch heel medisch. In het Leontienhuis is het op andere dingen gericht.”

WIN-WINSITUATIE
Het Leontienhuis is een inloophuis en iedereen wordt kosteloos geholpen. Leontien: “Maar het is natuurlijk fijn als ouders in ruil daarvoor iets terugdoen. Dat hoeft niet met geld te zijn, je kunt ook schoonmaken of in de tuin helpen. We willen graag iets actiefs terugzien voor de hulp die wij de jongeren bieden.” Maar ook financiële bijdragen in de vorm van donaties zijn van harte
 
Leontien-Foundation_Het leontienhuis staat voor een tweede thuis welkom: Leontien is het hele jaar druk met het binnenslepen van sponsors en organiseert tourtochten waarvan de opbrengst naar het Leontienhuis gaat, want zonder inkomsten van buitenaf is er voor het tehuis geen toekomst.
Ook Wolky helpt mee, in de vorm van diverse schoenenmodellen die door Leontien zijn ontworpen en waarvan een percentage van het aankoopbedrag naar het Leontienhuis gaat. Eerder al ontwierp Leontien de Flow en de Biker, dit jaar is daar de Gear aan toegevoegd. “Het is een heel leuk model geworden,” zegt Leontien. Lekker sportief, vrouwelijk en shiny, net als zijzelf. “Het model geeft veel steun en zit net zo comfortabel als een pantoffel, wat goed bij mij past. Ik ben altijd in de weer, dan wil je niet op ongemakkelijke schoenen rondlopen. De samenwerking met Wolky is een win-winsituatie waar iedereen beter van wordt.”

Meer informatie: leontienhuis.nl

Tekst Fleur Baxmeier


FastbyLeontien_Winter2015

 

WOLKY CARES: LEONTIEN FOUNDATION
(INTERVIEW LENTE/ZOMER 2015)

RUN FOR YOUR LIFE
Ex-wielrenster Leontien Zijlaard-van Moorsel zet zich in om meer Nederlandse vrouwen in beweging te krijgen. Met haar Ladies Run, Ladies Ride én een sportieve schoen die zij samen met Wolky ontwikkelde: de Biker, een comfortabele, stevige gymp waarmee je naar hartenlust comfortabel kunt fietsen en lopen.

“Het is ruim tien jaar geleden dat ik ben gestopt met wielrennen. Daarna zijn we eigenlijk gelijk begonnen met het motiveren van mensen om te bewegen: door middel van sportevenementen die met name gericht zijn op vrouwen. Het is ons streven om vrouwen in beweging te krijgen, maar wel op een laagdrempelige manier en in combinatie met gezelligheid. De bedoeling is dat alle vrouwen zich op de dag zelf verbazen: zo, heb ik dit écht voor elkaar gekregen?
We zijn begonnen met de Leontien Ladies Ride die dit jaar voor de tiende keer wordt gehouden: 35 of 65 kilometer fietsen. Om nog meer vrouwen aan het sporten te krijgen, is daar twee jaar geleden de Leontien Ladies Run bijgekomen: vijf of tien kilometer hardlopen. We kiezen er bewust voor om van de Ladies Ride geen wedstrijd te maken: ik vind het allang knap dat vrouwen die niet zo vaak bewegen de 65 kilometer kunnen uitfietsen. Dan ben ik echt trots.
De Ladies Run is een ander verhaal, want daar komt natuurlijk wel een beetje competitie bij kijken. Het is ook iets hoger gegrepen: je fietst makkelijker dertig kilometer dan dat je tien kilometer hardloopt. Maar voor zowel de Run als de Ride geldt: het gaat vooral om het plezier en de motivatie om voortaan vaker te gaan bewegen. Gemiddeld doen er tussen de vier- en zesduizend vrouwen aan de Ride en Run mee. Dat is een geweldig aantal, maar er mogen er nog meer bij.”

KWESTIE VAN PLANNEN
“Het excuus van veel vrouwen om niet te sporten is: geen tijd. Maar een dag en nacht hebben 24 uur, dus het is allemaal een kwestie van plannen. Als je het overdag heel druk hebt, kun je de wekker ’s ochtends ook een uurtje eerder zetten. Maar misschien heb ik makkelijk praten, omdat ik dat stukje discipline heb over-
gehouden aan mijn sportcarrière. Ik wíl sporten, want ik weet dat het me positieve energie geeft waardoor ik weer een leukere mama of werkgever kan zijn.
Een andere reden waarom veel vrouwen niet sporten is de kleding. Ik kan me goed voorstellen dat jij als je drie kinderen hebt en vaker wilt gaan sporten terugdeinst als je ziet dat een setje driehonderd euro kost. Dan begin je dus maar met rennen of fietsen in een te groot trainingspak van je man, wat natuurlijk
niet lekker zit en dan stop je weer. Wij spelen daarop in met een mooie kwaliteit sportkleding die voor bijna iedere huisvrouw betaalbaar is.
 
Leontien-Foundation_RunForYourLife Samen met Wolky heb ik een schoen ontwikkeld die helemaal in deze lijn past: de Biker. Een trendy witte gymp gemaakt op een driekleurige zool. Ze voelen heel stevig en comfortabel aan. Vroeger had ik vaak hakken aan, maar dat wordt steeds minder sinds ik mama ben. En bij sportevenementen loop ik sowieso op sportieve sneakers. De Biker is de ideale schoen, want hij ziet er heel vlot uit en je kunt er zonder moeite lekker mee fietsen of lopen.”

HELP EEN ANDER
“Een deel van de opbrengst van zowel de Leontien Ladies Ride als de Leontien Ladies Run gaat naar het Leontienhuis, mijn inloophuis voor mensen met een eetstoornis. Het is geen behandelcentrum, maar een aanvulling op de fantastische hulpverlening die er al is. Ons doel is om mensen met een eetstoornis weer op weg te helpen naar een gezonde, positieve toekomst. Een luisterend oor te bieden, te ontdekken wat hun kwaliteiten zijn, waar hun interesses liggen.
Ik kwam op het idee voor het Leontienhuis toen ik hoorde dat het aantal mensen met anorexia elk jaar gestaag groeit. Ik dacht: dit kan niet, dit mag niet. Ik heb zelf jarenlang anorexia gehad en dat wens ik mijn ergste vijand niet toe. Als ik terugkijk op mijn carrière, dan zou ik alles opnieuw willen doen, behalve de periode van mijn eetstoornis. Op het moment dat je anorexia hebt, denk je dat je alleen daarin goed bent. Het beheerst je hele leven. Dat is heel zwaar en eenzaam.
Ik wil helpen om dat groeiende probleem terug te dringen. De hulp in het Leontienhuis wordt gratis aangeboden, dus ik probeer met toertochten, spin clinics, het openen van winkels, de Ladies Ride en de Ladies Run en nog vele andere projecten zo veel mogelijk geld in te zamelen. Iedereen die zich nu inschrijft voor de Ladies Run en de Ladies Ride, doet dit dus niet alleen voor zichzelf. Je helpt er ook nog een ander mee.”

Meer informatie: leontienfoundation.nl

Tekst Fleur Baxmeier


ZELF MEEDOEN?
Op leontienladiesride.nl en leontienladiesrun.nl vind je meer informatie: data, inschrijvingsformulier en eventuele extra’s zoals het huren van een fiets of een upgrade naar een luxearrangement.


Leontien_Biker_2015

 

WOLKY CARES: LEONTIEN FOUNDATION EN DE FLOW
(INTERVIEW HERFST/WINTER 2014)

KOOP EEN SCHOEN,
HELP EEN ANDER
Ex-wielrenster Leontien Zijlaard-van Moorsel en Wolky slaan de handen in elkaar voor een wel heel bijzondere samenwerking: de ontwikkeling van een limited edition van de Flow. Een sportieve, stoere en comfortabele schoen die nu ook nog een maatschappelijke bijdrage levert.

“Het gevoel wat ik had toen ik anorexia had, dat gun ik mijn ergste vijand niet,” zegt Leontien Zijlaard-van Moorsel. Ze won als professioneel wielrenster zo’n beetje alles wat er op dat gebied te winnen valt en geldt als een van de meest succesvolle Nederlandse sporters aller tijden. Maar de grootste overwinning die ze meemaakte, was niet op het Olympisch kampioenschap of de Tour de France. Haar grootste overwinning is de genezing van haar eetstoornis.
Leontien: “Als ik terugkijk op mijn carrière, dan zou ik alles opnieuw willen doen, behalve de ­periode van mijn eetstoornis.
Op het moment dat je anorexia hebt, denk je dat je alleen daarin goed bent. Het beheerst je hele leven. Dat is heel zwaar en eenzaam.” Leontien overwon de ziekte na een jarenlange strijd. “Dat gevoel om weer in balans te zijn, dat is met niets te vergelijken. Ik weet nu dat je er sterker uit kunt komen en dat wil ik mensen laten zien.”
Met de Leontien Foundation zamelt ze al jaren geld in voor projecten op het gebied van eetstoornissen en later dit jaar opent het Leontienhuis haar deuren. “Dit is geen behandelcentrum,” legt Leontien uit, “maar een aanvulling op de fantastische hulpverlening die er al is. Ons doel is om mensen met een eetstoornis weer op weg te helpen naar een gezonde, positieve toekomst. Een luisterend oor te bieden, te ontdekken wat hun kwaliteiten zijn, waar hun interesses liggen.”
De hulp in het Leontienhuis wordt gratis aangeboden, want Leontien wil niemand uitsluiten. “Ik zou dat niet over mijn hart
 
Leontien-Foundation kunnen verkrijgen,” zegt ze. Omdat allemaal realiseerbaar te maken, probeert ze zo veel mogelijk geld in te zamelen door middel van fondsenwerving, donateurs én het ontwikkelen van haar eigen schoen: een limited edition-versie van de Flow. “Ik ben een echt modemeisje,” zegt Leontien, “en hij ziet er heel stoer uit en zit ook nog onwijs lekker.”
De neus van Leontiens Flow loopt op, waardoor hij makkelijk afrolt. De sleehak zorgt voor een vrouwelijke touch en dankzij de zool van PU is de schoen superlicht. “Het is een schoen, maar voelt aan je voeten als een pantoffel,” aldus Leontien. 
En het mooiste van alles: van elke verkochte Flow gaat een deel van de opbrengst naar de Leontien Foundation. Koop dus nu de Flow van Leontien Zijlaard-van Moorsel en help daarmee een ander!

Meer informatie: leontienfoundation.nl

Tekst Fleur Baxmeier

Leontien-Foundation