Geschiedenis

De eerste Wolky-schoen zag in 1983 het licht. Maar voor een compleet verhaal gaan we terug naar 1982. In dat jaar werd Wolky BV opgericht door de broers Kees en Jan Diks.

Een echt familiebedrijf

De oprichting van Wolky BV was voor de broers Kees en Jan diks niet de eerste stap in de schoenenbranche. Allebei werkten ze toen al in de schoenenzaken van Opa Diks. Onder hun leiding breidde het bedrijf uit  tot zes winkels onder de naam Diks Modeschoenen.

Nieuw concept

De broers richtten zich met hun schoenenwinkels op goed passende schoenen en maakten daar hun specialisatie van. Een markt die begin jaren tachtig nog ontwikkeld moest worden. Sandalen met een kurken voetbed vormden een revolutie in schoeisel. Het sandalentype liep geweldig, maar werd in die tijd als erg alternatief ervaren: te nieuw en te vreemd. Weinig vrouwen durfden zich ermee te vertonen. Konden ze vrouwen overhalen de sandalen toch te proberen, dan waren de meeste ook verkocht. Echter, ook veel klanten gaven aan het kurken voetbed nog vrij hard te vinden. Kees en Jan ontwikkelden door het contact met de klanten een eigen visie op comfort. Om die reden ging Kees op zoek naar een merk dat schoenen maakte die aansloten op hun ideeën, helaas zonder bevredigend resultaat. Zelf gaan produceren bleek de oplossing.

Sandalen met kurk

Niet veel later kwam Kees op de markt met Wolky's eerste sandaal, de Alto. De sandaal was breed en plat, met een voetbed dat zich naar de voet vormde. Uniek aan de sandaal was het memory foam, dat een laagje vormde bovenop het kurken voetbed. Daardoor werd de sandaal lekker zacht, terwijl tegelijkertijd de voet voldoende werd ondersteund.  Door drie klittenbandsluitingen was de sandaal bovendien perfect af te stellen om bijna elke voet.

Eindeloze verstelbaarheid vind je nog steeds terug in onze sandalen

Een aantal jaar later

We spoelen een aantal jaren verder. In 1989 ging Wolky samenwerken met de Nederlandse schoenenontwerper Charles Bergmans. Uit die samenwerking werd Model 600 Paris geboren. Deze sandaal had net als de Alto een lekker zacht voetbed en was door de klittenbandsluitingen perfect af te stellen was om de voet. Uniek was dat de sandaal in veel kleuren verkrijgbaar was. In die tijd was kleurrijk schoeisel moeilijk te vinden. Het magazine Elsevier publiceerde een lovend artikel over het innovatieve karakter van de ‘adjustability’ van deze sandaal. Daarmee bleek het hek van de dam. Vrouwen stonden er zelfs voor in de rij. Na deze eerste successen richtte Wolky zich op vernieuwing en uitbreiding van de collectie, waarbij de kwaliteit hoog in het vaandel bleef staan. Ieder seizoen brachten we nieuwe modellen uit en werden bestaande modellen verder doorontwikkeld. De succesvolle samenwerking tussen Wolky en Charles Bergmans heeft ruim 25 jaar geduurd.

PRODUCTIE NAAR PORTUGAL

Naarmate de collectie van Wolky groeide, bleek dat schoenen maken in Nederland niet meer toereikend was. Bovendien vroegen deze nieuwe ontwerpen om specialistische schoenmakers en in Portugal vonden we voor elke type schoen een geschikte fabriek. Ook voor onze verschillende (door ons zelf ontwikkelde) zolen konden we in Portugal terecht. Overigens is het woord ‘fabriek’ niet helemaal passend bij wat je je moet voorstellen bij een plaats waar goede comfortschoenen worden geproduceerd. Eigenlijk past het woord werkplaats beter. Onze schoenen worden namelijk voor zeker 90% nog met de handen gemaakt. Elk type schoen heeft zijn eigen mores en dat vraagt om goede ambachtsmensen.

Een winkel met alleen maar Wolky’s?

De eerste Wolkyshop werd in 1995 geopend. Midden in het centrum, op de Lijnmarkt, kwam een winkel die niets anders dan Wolky-schoenen verkocht. Met succes, dat blijkt wel, want de winkel zit er nog steeds! En daar is het niet bij gebleven.

Onder de bezielende leiding van Tom van Geemen openen de jaren die daarop volgen steeds meer Wolkyshops haar deuren. Ook op het gebied van online shoppen was Tom vooruitstrevend. De webshop van Wolkyshop werd al in 1997 gelanceerd, in die tijd was het nog erg ongebruikelijk om schoenen via het internet te bestellen. Tom bleek ook hierin een vooruitziende blik te hebben. Door deze vroege ontwikkeling kon Wolkyshop online uitgroeien tot wat het nu is.

Van vader op zoon

Ondertussen – het was 1998 – bleek ook de zoon van Kees, Anthony, behelpt met het schoenengen. Kees en Anthony werken lange tijd samen, waarna Anthony de zaak van zijn vader overneemt.

In de jaren die daarop volgen, vallen Wolky’s ontwerpen geregeld in de prijzen. Dat werpt zijn vruchten af. Wolky opent twee nieuwe distributiecentra; één in de VS en één in Duitsland en krijgt steeds meer naamsbekendheid.

NAAR AMERIKA EN MEXICO

Vanuit Amerika kwam er interesse voor onze Wolky’s. De schoenen wilden we voor de Amerikaanse markt meer in de ‘buurt’ produceren, want alles verschepen vanuit Portugal maakt het product onnodig duur. We gingen opzoek naar goede schoenfabrieken in Mexico. Al met al bleek dat nog niet zo eenvoudig. Het besluit om dan maar zelf een fabriek te starten was snel gemaakt. In 1999 was onze schoenenfabriek een feit. We noemden de fabriek ‘Holland’. Amerikanen zijn namelijk dol op ‘Dutch Design’ en met deze naam dachten we in de schoenen te kunnen zetten dat ze ‘Made in Holland’ waren! Daar was niets aan gelogen. Leuk idee, maar de eerste zending Roll Mocs werd bij de grens al onderschept. De in Nederland ontworpen schoenen kregen toch echt een sticker ‘Made in Mexico’. ☺

VOOR ELKE VOET EEN WOLKY SCHOEN

Vanaf 2000 breidden we onze collectie uit met zogeheten 'Specials'. Schoenen voor voeten die nét een beetje extra zorg nodig hebben, maar ook schoenen voor vrouwen die wat anders zoeken. Vandaag de dag hebben we heel wat Specials in onze collectie. Of je nu op zoek bent naar waterproof schoenen, liever geen dierlijke materialen meer draagt óf kampt met hallux valgus: er zit ongetwijfeld een special voor je bij.

All time favourites

Wolky heeft in de 4 decennia dat we bestaan een grote schare trouwe fans opgebouwd. Zijn vrouwen eenmaal verslingerd aan een bepaalde lijn, dan keren ze steeds weer terug om binnen die lijn wat nieuws aan te schaffen. Wij zorgen ervoor dat die all-time favourites elk jaar (of zelfs ieder seizoen) weer met een nieuw jasje terugkomen in onze collectie. Zo komen we steeds met nieuwe kleuren en materialen en brengen we binnen een lijn met enige regelmaat een ander model uit. Zo kan jij vertrouwen op het comfort dat je voeten fijn vinden en toch met wat nieuws voor de dag komen. Overigens blijven we onze favorieten ook innoveren. De technieken ontwikkelen zich verder en als we iets kunnen verbeteren dan doen we dat.

Wolky’s nieuwste collectie

Bekijk lookbook >

EN ZE LEEFDEN NOG LANG EN GELUKKIG...

Door de jaren heen zijn er veel dingen veranderd. Wolky is gegroeid, heeft winkels geopend, nieuwe familieleden bij het bedrijf betrokken en nieuwe modellen op de markt gebracht, maar wat altijd hetzelfde blijft is de liefde voor schoenen. Voor schoenen die goed aansluiten om je voeten. Voor zachtheid met de juiste steun. Voor comfort. Voor kwaliteit. En dat is iets waar we zeker van zijn: voeten houden van Wolky.