Al 40 jaar expert in comfortschoenen
Gratis achteraf betalen & gratis retour
Spaar voor korting bij iedere aankoop
Goed bereikbare klantenservice

Geschiedenis

De eerste Wolky-schoen zag in 1983 het licht. Maar voor een compleet verhaal gaan we terug naar 1982. In dat jaar werd Wolky BV opgericht door de broers Kees en Jan Diks.

Een echt familiebedrijf

De oprichting van Wolky BV was niet de eerste stap voor de gebroeders Diks in de schoenenbranche. De broers werkten toen al in de schoenenzaken van Opa Diks en hadden het bedrijf uitgebreid tot zes winkels onder de naam Diks Modeschoenen.

Nieuw concept

De broers richtten zich met hun schoenenwinkels op goed passende schoenen en maakten daar hun specialisatie van. Een markt die begin jaren tachtig nog ontwikkeld moest worden. Sandalen met een kurken voetbed vormden een revolutie in schoeisel. Het sandalentype liep geweldig, maar werd in die tijd als erg alternatief ervaren: te nieuw en te vreemd. Weinig vrouwen durfden zich ermee te vertonen. Maar konden ze vrouwen overhalen de sandalen toch te proberen dan waren de meeste ook verkocht. Echter, ook veel klanten gaven aan het kurken voetbed nog vrij hard te vinden. Kees en Jan ontwikkelden door het contact met de klanten een eigen visie op comfort. Kees ging in eerste instantie nog op zoek naar een model dat beter aansloot op hun ideeën, maar zonder bevredigend resultaat. Zelf gaan produceren bleek de oplossing.

Sandalen met kurk

Niet veel later kwam Kees op de markt met Wolky's eerste sandaal, de Alto. De sandaal was breed en plat, met een voetbed dat zich naar de voet vormde en lekker zacht aanvoelde door een extra laag memory foam. Door drie klittenbandsluitingen was de sandaal bovendien perfect af te stellen om bijna elke voet.

Eindeloze verstelbaarheid vind je nog steeds terug in onze sandalen

Shop Wolky sandalen >

PRODUCTIE NAAR PORTUGAL

Al snel ontstaat de wens om ook een dichte schoen te maken. De eerste dichte schoen, de Nature, wordt een succes. De vraag naar Wolky's neemt toe. Naarmate de collectie van Wolky groeide, bleek dat schoenen maken in Nederland niet meer toereikend was. Bovendien vroegen deze nieuwe ontwerpen om specialistische schoenmakers en in Portugal vonden we voor elke type schoen een geschikte fabriek. Ook voor onze verschillende (door ons zelf ontwikkelde) zolen konden we in Portugal terecht. Overigens is het woord ‘fabriek’ niet helemaal passend bij wat je je moet voorstellen bij een plaats waar goede comfortschoenen worden geproduceerd. Eigenlijk past het woord werkplaats beter. Onze schoenen worden namelijk voor zeker 90% nog met de handen gemaakt. Elk type schoen heeft zijn eigen mores en dat vraagt om goede ambachtsmensen.

De doorbraak

De echte doorbraak kwam in 1989, toen Wolky een samenwerking aanging met Nederlandse schoenenontwerper Charles Bergmans. Model 600 Paris zag het levenslicht, een sandaal uit Wolky’s City-lijn die in meerdere kleuren verkrijgbaar was en die net als de Alto een lekker zacht voetbed had en door de klittenbandsluitingen perfect af te stellen was om de voet. Het magazine Elsevier publiceerde een lovend artikel over het innovatieve karakter van de ‘adjustability’ van deze sandaal. Daarmee bleek het hek van de dam. Vrouwen stonden er zelfs voor in de rij, dat was uniek. Na deze eerste successen richtte Wolky zich op vernieuwing en uitbreiding van de collectie, waarbij de kwaliteit hoog in het vaandel bleef staan. Ieder seizoen brachten we nieuwe modellen uit en werden bestaande modellen verder doorontwikkeld. De succesvolle samenwerking tussen Wolky en Charles Bergmans heeft ruim 25 jaar geduurd.

Een winkel met alleen maar Wolky’s?

De eerste Wolkyshop werd in 1995 geopend. Midden in het centrum, op de Lijnmarkt, kwam een winkel die niets anders dan Wolky-schoenen verkocht. Met succes, dat blijkt wel. De winkel in Utrecht is er nog steeds. En daar is het niet bij gebleven. Onder de bezielende leiding van Tom van Geemen openen de jaren die daarop volgen steeds meer Wolkyshops haar deuren. Ook op het gebied van online shoppen was Tom vooruitstrevend. De webshop van Wolkyshop werd al in 1997 gelanceerd, in die tijd was het nog erg ongebruikelijk om schoenen via het internet te bestellen. Tom bleek ook hierin een vooruitziende blik te hebben. Door deze vroege ontwikkeling kon Wolkyshop online uitgroeien tot wat het nu

Van vader op zoon

Ondertussen – het was 1998 – bleek ook de zoon van Kees, Anthony, behelpt met het schoenengen. Kees en Anthony werken lange tijd samen, waarna Anthony de zaak van zijn vader overneemt.

In de jaren die daarop volgen, vallen Wolky’s ontwerpen geregeld in de prijzen. Dat werpt zijn vruchten af. Wolky opent twee nieuwe distributiecentra; één in de VS en één in Duitsland en krijgt steeds meer naamsbekendheid.

NAAR AMERIKA EN MEXICO

Vanuit Amerika kwam er interesse voor onze Wolky’s. De schoenen wilden we voor de Amerikaanse markt meer in de ‘buurt’ produceren, want alles verschepen vanuit Portugal maakt het product onnodig duur. We gingen opzoek naar goede schoenfabrieken in Mexico. Al met al bleek dat nog niet zo eenvoudig. Het besluit om dan maar zelf een fabriek te starten was snel gemaakt. In 1999 was onze schoenenfabriek een feit. We noemden de fabriek ‘Holland’. Amerikanen zijn namelijk dol op ‘Dutch Design’ en met deze naam dachten we in de schoenen te kunnen zetten dat ze ‘Made in Holland’ waren! Daar was niets aan gelogen. Leuk idee, maar de eerste zending Roll Mocs werd bij de grens al onderschept. De in Nederland ontworpen schoenen kregen toch echt een sticker ‘Made in Mexico’. ☺

VOOR ELKE VOET EEN WOLKY SCHOEN

Vanaf 2000 breidden we onze collectie uit met zogeheten ‘Specials’. Schoenen voor voeten die nét een beetje extra zorg nodig hebben, maar ook schoenen voor vrouwen die wat anders zoeken. Vandaag de dag hebben we heel wat Specials in onze collectie. Denk hierbij aan schoenen voor hallux valgus, schoenen voor volle voeten, schoenen voor diabetici, schoenen voor ongelijke voeten, vegan schoenen en op maat gemaakte laarzen. 

All time favourites

Wolky heeft in de veertig jaar dat we bestaan een grote schare trouwe fans opgebouwd. Zijn vrouwen eenmaal verslingerd aan een bepaalde lijn, dan keren ze steeds weer terug om binnen die lijn wat nieuws aan te schaffen. Wij zorgen ervoor dat die all-time favourites elk jaar of zelfs ieder seizoen weer net even anders in de collectie zitten. Zo komen we steeds met nieuwe kleuren en materialen en brengen we binnen een lijn met enige regelmaat een ander model uit. Zo kan jij vertrouwen op het comfort dat je voeten fijn vinden en toch met wat nieuws voor de dag komen. Overigens blijven we onze favorieten ook innoveren. De technieken ontwikkelen zich verder en als we iets kunnen verbeteren dan doen we dat.

Meer weten over Wolky’s All time bestsellers?

Lees hier

Wordt vervolgd...

Door de jaren heen zijn er veel dingen veranderd. Wolky is gegroeid, heeft winkels geopend, nieuwe familieleden bij het bedrijf betrokken en nieuwe modellen op de markt gebracht, maar wat altijd hetzelfde blijft is de liefde voor schoenen. Voor schoenen die goed aansluiten om je voeten. Voor zachtheid met de juiste steun. Voor comfort. Voor kwaliteit. En dat is iets waar we zeker van zijn: voeten houden van Wolky.

Wolky Updates

Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van alle ins and outs van Wolky.

Behandel 

Deze schoenen zijn van uitstekende kwaliteit! En wil je ze zo houden? Dan raden we je aan om de volgende producten te gebruiken.

Vul onderstaande gegevens in om de schoenen te reserveren in de Wolky in . We nemen contact met je op zodra de schoenen klaar staan op de passen.
Sluiten