Eerste hulp bij: Hallux Valgus
Hallux Valgus, wat is dat eigenlijk? En hoe ontstaat het? In deze blog leggen we je uit wat je kunt doen tegen kromme tenen en die vervelende (en vaak pijnlijke) knobbel aan de zijkant van je voet.
Héél irritant: piepende schoenen. En al helemaal vervelend als je een stille ruimte binnenkomt – de bibliotheek of een vergaderzaal bijvoorbeeld. Piepende schoenen trekken ongewenste aandacht. Je wil er dan ook zo snel mogelijk van af. Maar, hoe doe je dat? In dit blog geven we je 5 tips om van je piepende schoenen af te komen. Lees snel verder!
Handig: meteen naar de tips? Klik op ‘Tips om piepende schoenen te verhelpen’ in de inhoudsopgave hieronder.
Piepende schoenen kunnen verschillende oorzaken hebben. De oorzaak hangt vaak af van het type schoen en het materiaal van de schoen. We duiken dieper in een paar veelvoorkomende oorzaken.
1 | Wrijving tussen materialen
Een veelvoorkomende oorzaak van piepende schoenen is wrijving tussen verschillende soorten materialen. Denk bijvoorbeeld aan wrijving tussen de zool en het voetbed. Maar ook wrijving tussen twee materialen van de zool zelf, als deze uit verschillende materialen bestaat.
2 | Vocht
Een grote boosdoener is vocht. Als je schoenen vochtig zijn, kunnen ze gaan piepen tijdens het lopen. Het vocht zorgt namelijk voor extra wrijving en beweging tussen de materialen van je schoen. Heel vervelend als je regelmatig wordt overrompeld door een stortbui, maar gelukkig zijn er trucjes om te zorgen dat dit niet de boosdoener wordt van jouw piepende schoenen! Hier lees je hoe je jouw schoenen het beste kan opbergen.
3 | Gladde zolen
Ze zien er chique uit, maar zijn niet altijd fijn qua geluid: gladde zolen. Schoenen met gladde zolen kunnen piepen wanneer ze over bepaalde oppervlakken lopen. Misschien heb je dat zelf weleens gemerkt: met gladde zolen over gladde vloeren of tegels lopen staat gelijk aan een kakofonie van geluid.
4 | Slechte kwaliteit schoenen
Goedkope of slechte kwaliteit schoenen hebben vaker last van piepende geluiden. Door een slechte constructie, goedkope materialen, of onvoldoende gebruik van lijm tussen de verschillende onderdelen van de schoen kunnen er geluiden ontstaan. Let dus altijd op de kwaliteit van je schoenen als je op zoek gaat naar een nieuw paar.
5 | Lucht
Nog zo’n irritante oorzaak: lucht. Wanneer luchtbellen ‘gevangen’ zitten in de zool van de schoen, kan de schoen gaan piepen. Dit komt vaak voor bij schoenen met een rubberen of schuimrubberen zool.
6 | Droog leer
Leer is een veelgebruikt materiaal in de schoenenindustrie. Het materiaal is comfortabel en duurzaam, mits je de schoenen goed onderhoud. Vocht in je schoenen wil je niet, maar leer heeft wél weer vocht nodig. In de vorm van een crème of poets. Leer heeft vocht nodig om flexibel en soepel te blijven. Zonder voldoende vocht kan het uitdrogen en stijf worden. Dit kan leiden tot wrijving en uiteindelijk tot piepende geluiden. Goed onderhoud is een must voor leren schoenen om piepende geluiden voor te blijven. Voorkomen is beter dan genezen, toch? Hier lees je alles over schoenonderhoud per materiaalsoort.
Gelukkig zijn er verschillende manieren om piepende schoenen aan te pakken. Hieronder bespreken we een aantal effectieve oplossingen.
1 | Talkpoeder of babypoeder
Talkpoeder is een wondermiddel voor piepende schoenen! Strooi wat talkpoeder onder de inlegzool van de schoen om wrijving te verminderen. Bij Wolky schoenen is dit extra makkelijk: (bijna) alle schoenen hebben namelijk een uitneembaar voetbed! Talkpoeder kan helpen de wrijving tussen de binnenzool en de zool van de schoen te verminderen. Een vermindering van de wrijving betekent ook het verminderen van het piepende geluid. Duik de kast in op zoek naar nog een restje talkpoeder!
2 | Vaseline of smeermiddel
Nog zo’n wondermiddel? Vaseline. Goed voor bijna alles. Zo ook voor piepende schoenen! Een beetje vaseline (of een ander smeermiddel) kan helpen om de wrijving tussen de verschillende onderdelen van de schoen te verminderen. Breng een dun laagje aan op de plekken waar de schoen piept. Let op: gebruik niet te veel, anders heb je strak vette (of zelfs gladde) schoenen. Dat wil je natuurlijk ook niet 🙂
3 | Vocht? Droog je schoenen goed
Ben je overrompeld door een flinke regenbui? Of kon je het niet laten om toch even in die plas te springen? Dan zullen je schoenen goed nat zijn. En zoals gezegd, vocht is de grootste boosdoener van piepende geluiden. Zorg ervoor dat je schoenen helemaal droog zijn voordat je ze weer aantrekt. Laat ze drogen aan de lucht of gebruik een schoenendroger. Gebruik geen radiator, föhn of wasdroger! Dit kan het materiaal van de schoenen beschadigen. Kun je de binnenzolen in je schoenen eruit halen? Doe dit vooral! Dit maakt het drogen van de schoenen gemakkelijker.
4 | Schuur de zolen
Gladde zolen kunnen vervelende geluiden maken op gladde vloeren. Door lichtjes de zool te schuren met schuurpapier kun je dit verhelpen. De wrijving met de vloer wordt minder en het piepen stopt. Maar let op: proberen op eigen risico 😉
5 | Onderhoudsmiddelen
Je hebt het kunnen lezen: uitgedroogd leer kan geluid gaan maken. Het is belangrijk leren schoenen goed te verzorgen en te onderhouden. Dit voorkomt uitdroging. Meer over onderhoud van leren schoenen lees je hier.
Al Wolky’s schoenen worden gemaakt van materialen van de hoogste kwaliteit.
Een aantal punten om op te letten bij het kopen van nieuwe schoenen om piepende schoenen voor te zijn:
1 | Kies voor kwaliteitsmateriaal
Kies voor schoenen die materialen van goede kwaliteit bevatten en goed zijn geproduceerd. Deze schoenen zullen veel minder snel piepen.
2 | Onderhoud je schoenen regelmatig
Schoenonderhoud is altijd van belang, maar werkt ook goed om piepende schoenen te voorkomen. Lees meer over schoenonderhoud per materiaalsoort op onze onderhoudspagina.
3 | Vermijd vochtige omstandigheden
Vocht is de grootste boosdoener van piepende schoenen. En hoewel het soms onmogelijk is met ons Nederlandse klimaat, is het toch slim om vocht te vermijden als je piepende schoenen wilt voorkomen.
4 | Zorg voor een goede pasvorm
Een goede pasvorm is belangrijk voor je voeten. Als je voeten nergens in je schoenen knellen of wrijven, is de kans groot dat je minder snel last krijgt van piepende schoenen. En laten we eerlijk zijn, een goede pasvorm is ook gewoon belangrijk voor de gezondheid van je voeten. Echt een puntje om op te letten bij de aankoop van nieuwe schoenen! Meer over de pasvorm van Wolky schoenen lees je hier. Op zoek naar jouw perfecte schoenmaat? Wellicht kan onze schoenmaattabel je verder op weg helpen.
Je kunt je schoenen natuurlijk ook altijd naar de schoenmaker brengen. Deze heeft speciale producten om je schoenen goed te onderhouden. Ook kan de schoenmaker de verschillende onderdelen van je schoen smeren om wrijving en piepgeluiden te verminderen. Een andere oorzaak van piepende schoenen is een losse zool. Is dit bij jouw schoenen het geval? Ga naar de schoenmaker om de zool opnieuw vast te laten lijmen of te naaien. Als de zool versleten of beschadigd is, kan de schoenmaker deze ook volledig vervangen. Vraag na wat de beste optie is voor jouw schoenen!
(Bijna) al Wolky’s schoenen hebben een uitneembaar voetbed. Handig om ze beter te kunnen drogen!
Ons klantenservice team helpt je met alle liefde verder. Neem contact met ons op via de onderstaande mogelijkheden. Samen zoeken we de perfecte Wolky voor je uit!
Hallux Valgus, wat is dat eigenlijk? En hoe ontstaat het? In deze blog leggen we je uit wat je kunt doen tegen kromme tenen en die vervelende (en vaak pijnlijke) knobbel aan de zijkant van je voet.
Steeds vaker mogen stewards en stewardessen sneakers dragen onder hun uniform. Zo ook bij KLM! Een verandering die meegaat met de tijd. Dat klinkt Wolky als muziek in de oren! Speciaal daarom hebben we bij Wolky@Work een blauwe sneaker aan de collectie toegevoegd. Een sneaker die er niet alleen hip uitziet, maar ook nog eens écht comfortabel loopt.
Wat is hielspoor? En… als je er last van hebt, welke schoenen trek je dan aan? We leggen het je uit.
Deze schoenen zijn van uitstekende kwaliteit! En wil je ze zo houden? Dan raden we je aan om de volgende producten te gebruiken.