Al 40 jaar expert in comfortschoenen
Gratis achteraf betalen & gratis retour
Spaar voor korting bij iedere aankoop
Goed bereikbare klantenservice
Blob Wolky logo klein

Wat te doen tegen zweetvoeten?

We bekennen het liever niet, maar bijna iedereen heeft er weleens last van: zweetvoeten. Een broeierig gevoel in je schoenen en onprettige luchtjes wanneer je ze uittrekt. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Liever voorkom je het dus. Daar kun je gelukkig van alles aan doen. Lees maar snel verder voor tips tegen zweetvoeten.

Transpirerende voeten, zweetvoeten, stinkvoeten… Het is een onderwerp waar we niet graag over praten. Toch zijn transpirerende voeten heel normaal. Onze voeten moeten per slot van rekening elke dag hard werken. Gemiddeld scheiden voeten wel een borrelglaasje vocht per dag af, maar dat kan ook meer zijn. Factoren als warmte, inspanning, medicijngebruik en erfelijkheid beïnvloeden de zweetproductie, evenals bepaalde schoenen en sokken. Gelukkig kunnen we er wel een beetje invloed op uitoefenen. We nemen je mee in de wereld van transpirerende voeten.

Transpirerende voeten

Hoe ontstaan zweetvoeten eigenlijk?

Voordat we de tips induiken, eerst even kort hoe zweetvoeten ontstaan. Want hoe komt het eigenlijk dat onze voeten soms overmatig transpireren? Daar kunnen allerlei oorzaken voor zijn. In sommige gevallen komt het eenvoudigweg door schoenen die onvoldoende ventilatie bieden. De voeten worden dan te warm en gaan zweten. Maar het kan ook komen door overmatige inspanning, onvoldoende hygiëne, stress, veranderingen in de hormoonhuishouding of risicovoeten, zoals bijvoorbeeld bij diabetes.

Helaas gaan zweetvoeten bijna altijd gepaard met onaangename geurtjes. Dat komt vanwege de bacteriën, die alle gelegenheid krijgen om zich voort te planten in deze broeierige en warme omgeving. De eerste tip tegen zweetvoeten, is daarom ook om bacteriën geen kans te geven.  

Tips tegen zweetvoeten

Tip 1: Was je voeten regelmatig

Elke dag je voeten goed wassen, is een van de belangrijkste maatregelen om zweetvoeten te voorkomen. Door je voeten grondig te wassen met een milde zeep, dood je de bacteriën die vieze luchtjes veroorzaken. Was je voeten dus goed wanneer je een douche of bad neemt. En verwen ze eens in de zoveel tijd eens extra, met een lekker voetenbadje en een scrub. Droog je voeten ook altijd goed af. Vooral tussen de tenen, want dat is echt een broedplek voor bacteriën! Stap altijd met volledig droge voeten de schoenen in, dan weet je zeker dat je bacteriën zo min mogelijk kans geeft. Meer tips voor voetverzorging vind je hier. 

Tip 2: Kies voor ademend materiaal

De sleutel tot het voorkomen van zweetvoeten, zit hem in het kiezen van de juiste schoenen. Als je gaat voor natuurlijke, ademende materialen dan geef je zweetvoeten minder kans. Synthetische materialen ademen onvoldoende, waardoor het vocht niet uit de schoen kan verdampen. Broeierige voeten zijn het resultaat. Ademende materialen, zoals leer of katoen, ventileren een stuk beter. Je voeten worden minder snel warm én het vocht kan weg uit de schoenen.  

Vegan schoenen – waarvan er steeds meer in de winkels staan en die je op het oog nauwelijks van leren schoeisel kunt onderscheiden – zijn helaas vaak broeinesten. Vergelijk het met een plastic zak om de voeten. Ook schoenen met een nylon voering, veiligheidsschoenen die sterk afsluiten en rubberen laarzen kunnen niet ‘ademen’, waardoor het zweet niet kan verdampen.

In dit soort schoeisel hoopt het zweet zich op en dat vormt, samen met huidschilfers, een ideale voedingsbodem voor bacteriën, helemaal als het broeierig warm in de schoenen is. De bacteriën vermenigvuldigen zich in zo’n omgeving snel en zorgen ervoor dat het op zich reukloze transpiratievocht al snel een onaangename geur verspreidt. Er zijn natuurlijk maatschappelijke redenen om geen schoenen van leer meer te dragen. Kies in dat geval voor een materiaal dat is afgewerkt met een bacteriële behandeling en was de (hopelijke uitneembare) voetbed regelmatig met water en zeep. Zo voorkom je dat nare geurtjes zich ophopen in je schoenen. 

Tip 3: Draag goede sokken

Niet alleen het materiaal van je schoenen doet ertoe, ook je sokken zijn belangrijk bij het voorkomen van zweetvoeten. Kies ook hier voor natuurlijke materialen, zoals wol en katoen. Synthetische stoffen, zoals polyester, kun je beter vermijden. Trek elke dag een schoon paar sokken aan en was je sokken op hoge temperatuur om alle bacteriën te doden.

Tip 4: Gun je schoenen af en toe een pauze

Wil je bacteriën geen kans geven in jouw schoenen? Dan kan je jouw schoenen het best met elkaar afwisselen. Door je schoenen na een dag dragen, een dag rust te geven, kan het vocht wat in je schoenen achterblijft verdampen. Dit geeft bacteriën geen kans om door te leven, waardoor je geurtjes in de schoenen voorkomt.

Tip 5: Zuiveringszout als wondermiddeltje

Zuiveringszout (natriumbicarbonaat) is wat ons betreft een wondermiddel. Je kan het gebruiken in de keuken, om mee schoon te maken en om klachten als maagzuur te verhelpen. Maar je kunt het dus ook inzetten om je schoenen een opfrisbeurt te geven. Merk je dat je schoenen onfris beginnen te ruiken? Strooi er een klein handje zuiveringszout in en laat het een nachtje staan. Het zout neemt de geurtjes op. De volgende dag klop je het eruit en je schoenen ruiken weer lekker fris!

Tip 6: Als bovenstaande niet (echt) lijkt te werken

Heb je nou vaak of erg veel last van zweetvoeten? Ook als je de adviezen opvolgt? Dan is het verstandig om eens langs te gaan bij een (medisch) pedicure of podotherapeut. In principe zijn zweetvoeten niet erg, maar het kan zijn dat je er last van hebt of je er ongemakkelijk door voelt. Of dat de zweetvoeten worden veroorzaakt door een achterliggend probleem, zoals een schommelende hormoonhuishouding of diabetes. Een voetspecialist kan helpen om te kijken naar de achterliggende oorzaak van de zweetvoeten en samen met je op zoek gaan naar een oplossing.

Shop leren schoenen

Wolky schoenen ademen door gebruik van de juiste materialen. Zo houden we zweetvoeten zoveel mogelijk buiten de deur. Ontdek de nieuwste collectie. 

Alle tips tegen zweetvoeten op een rijtje

  • Was je voeten regelmatig. Zo dood je de bacteriën die vieze luchtjes veroorzaken.
  • Kies voor ademend materiaal. Ga bij voorkeur voor leren schoenen tegen zweetvoeten.
  • Wissel minstens dagelijks van schoenen, dan kunnen de gedragen schoenen laten luchten en dus goed drogen.
  • Trek elke dag schone sokken aan, waarin je eventueel wat talkpoeder strooit.
  • Koop bij de aanschaf van schoenen met een losse inlegzool, gelijk een extra paar zolen en wissel de zolen af.
  • Gebruik zuiveringszout om nare geurtjes op te nemen.
  • Zet je schoenen niet op centrale verwarming, want dan droogt het leer uit. Zijn ze droog? Verzorg ze dan met een goede schoencrème.
  • Ga bij aanhoudende klachten langs bij de podotherapeut om te ontdekken of er een achterliggend probleem is. 

Persoonlijk advies nodig over zweetvoeten?

Neem contact met ons op via de onderstaande mogelijkheden en wij helpen je graag verder.

Reageren op deze blog?

Alleen je voornaam wordt getoond in de reactie. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Relevante blogs

nieuwe schoenen inlopen

Nieuwe schoenen inlopen

Schoenen inlopen: een (soms langdurig) proces waarbij nieuwe schoenen zich aanpassen aan de vorm en bewegingen van jouw voeten. Het inlopen van schoenen kan heel irritant zijn. Maar niet getreurd, met een paar Wolky’s aan je voeten zit je goed. Waarom? Nou, Wolky schoenen hoef je over het algemeen niet in te lopen! Trek ze aan en je kunt gaan! Heb je toch schoenen gekocht die je wel moet inlopen? In dit blog vind je tips over schoenen inlopen. 

Lees meer >
Wolky Zweetvoeten

Wat te doen tegen zweetvoeten?

Transpirerende voeten, zweetvoeten, stinkvoeten… het is een onderwerp waar we niet graag over praten. Toch zijn transpirerende voeten heel normaal. Tips om nare geurtjes in te dammen!

Lees meer >

Alleen je voornaam wordt getoond in de reactie. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Behandel 

Deze schoenen zijn van uitstekende kwaliteit! En wil je ze zo houden? Dan raden we je aan om de volgende producten te gebruiken.

Vul onderstaande gegevens in om de schoenen te reserveren in de Wolky in . We nemen contact met je op zodra de schoenen klaar staan op de passen.
Sluiten