Al 40 jaar expert in comfortschoenen
Gratis achteraf betalen & gratis retour
Spaar voor korting bij iedere aankoop
Goed bereikbare klantenservice
Blob Wolky logo klein

Schoenen voor neuropathie

Neuropathie kan gevoelloosheid in verschillende lichaamsdelen veroorzaken. Zo ook in de voeten. Het kiezen van geschikte schoenen is van belang om het comfort te vergroten en het risico op wondjes te verminderen. Wat zijn dan geschikte schoenen voor neuropathie voeten? Dat leggen we in dit blog uit!

Bloed prikken

Wat is neuropathie?

Neuropathie is een aandoening die de zenuwen aantast. De zenuwen spelen een belangrijke rol in het doorgeven van signalen tussen het lichaam en de hersenen. Het is belangrijk om neuropathie serieus te nemen, omdat het langdurige gevolgen kan hebben voor de kwaliteit van leven. In dit blog vertellen we je kort meer over neuropathie en leggen we vooral het belang van geschikt schoeisel uit. Wil je meer informatie over dit onderwerp, dan raden we je aan contact op te nemen met een medisch deskundige.

Wat zijn de eerste symptomen van neuropathie?

Neuropathie kan elk soort zenuw beïnvloeden, wat resulteert in een breed scala aan symptomen. Sensorische neuropathie veroorzaakt vaak gevoelloosheid, tintelingen, pijn of een brandend gevoel in de aangetaste lichaamsdelen. Dit kan zich langzaam ontwikkelen, waarbij de gevoelens steeds heftiger worden. Gevoelloosheid, tintelingen of pijn komt vaak voor in de handen of voeten. Neuropathische pijn is een veelvoorkomend symptoom en kan variëren van mild tot ernstig. De pijn kan scherp, stekend, brandend of kloppend zijn. Mensen met neuropathie kunnen ook problemen ervaren met het coördineren van bewegingen en het behouden van evenwicht als motorische zenuwen zijn aangetast. Dit komt doordat spieren zwakker worden naarmate je zenuwen worden aangetast. Als gevolg hiervan kan men moeilijkheden ervaren bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Ook de bloeddruk, hartslag en spijsvertering kan worden beïnvloed door aantasting van de zenuwen.

Shop diabetes schoenen collectie

Zonder vervelende naadjes, mét extra laag foam. Ultrazacht voor je voeten! 

Wat zijn de oorzaken van neuropathie?

Neuropathie kan verschillende oorzaken hebben. Behandelingen van neuropathie richten zich op het beheersen van symptomen en vaak ook op het aanpassen van de onderliggende oorzaak, indien dit mogelijk is. Een veelvoorkomende oorzaak van neuropathie is diabetes. Langdurige hoge bloedsuikerspiegels kunnen de zenuwen beschadigen, vooral in de benen en voeten. Ook infecties, zoals HIV/AIDS en de ziekte van Lyme, kunnen neuropathie veroorzaken. Sommige vormen van neuropathie zijn weer erfelijk bepaald, waardoor het wordt doorgegeven van ouder op kind. Daarnaast kan trauma of letsel uiteindelijk leiden tot neuropathie. Wanneer bijvoorbeeld een auto-ongeluk of een sportblessure leidt tot zenuwbeschadiging, kan dat op den duur neuropathie veroorzaken. Andere, minder bekende, oorzaken van neuropathie zijn: alcoholmisbruik, chemotherapie, medicijnen en nierziekten.

Neuropathie in de voeten

Bij neuropathie in de voeten zijn de zenuwen die de voeten aansturen beschadigd. Hierdoor worden signalen tussen de voeten en de hersenen niet goed doorgegeven. Door spierzwakte en problemen met balans en coördinatie, kan het risico op vallen toenemen. Ook simpele handelingen zoals lopen, het dragen van schoenen en het voelen van de temperatuur wordt moeilijker bij mensen met neuropathie voeten.

Koude voeten bij neuropathie zijn een veelvoorkomend symptoom. De zenuwen die verantwoordelijk zijn voor het reguleren van de bloedstroom en de temperatuur in de voeten zijn beschadigd en kunnen hun werk niet goed meer uitvoeren. De zenuwen geven niet meer de juiste signalen door, wat resulteert in een verminderde bloedcirculatie naar de voeten. Als gevolg hiervan hebben mensen met neuropathie constant koude voeten, zelfs in warme temperaturen.

Welke schoenen bij neuropathie?

Het kiezen van geschikte schoenen is van cruciaal belang voor mensen met neuropathie, aangezien deze aandoening vaak gepaard gaat met gevoeligheid, pijn en verminderde sensaties in de voeten. Het dragen van de juiste schoenen kan het comfort vergroten, het risico op wondjes en verwondingen verminderen en de algehele voetgezondheid bevorderen.

Bij schoenen voor neuropathie is het belangrijk om te letten op de verschillende kenmerken van de schoenen.

  • Pasvorm: Je schoenen moeten goed passen, zodat ze geen drukpunten veroorzaken en voldoende demping bieden. Schoenen voor neuropathie voeten met een brede pasvorm verminderen de druk op de voeten en voorkomen wrijving. Meer over de pasvorm van Wolky schoenen lees je hier. 
  • Zachte materialen: Schoenen gemaakt van zachte materialen zoals leer of stof passen zich goed aan de vorm van je voet aan.
  • Naadloze constructie: Een naadloos voorblad aan de binnenkant van de schoen vermindert de kans op wrijving en irritatie, wat belangrijk is om wondjes te voorkomen.
  • Goed voetbed: Zoek naar schoenen met een goed voetbed die voldoende ondersteuning bieden. Zo wordt de stabiliteit verbeterd en de druk gelijkmatig verdeeld over de voet.

Wolky heeft een speciale collectie met diabetes schoenen. Deze schoenen zijn naadloos en zijn gemaakt van een zachte chroomvrije voering. De schoenen zijn zacht, comfortabel én ondersteunend voor jouw voeten. Ideaal! Neem snel een kijkje bij de diabetes collectie.

Shop schoenen voor neuropathie

Zonder vervelende naadjes, mét extra laag foam. Ultrazacht voor je voeten! 

Neuropathie voeten: alternatieve behandelingen

Er bestaan speciale neuropathie sokken. Deze sokken voor neuropathie zijn gericht op het verlichten van de symptomen die gepaard gaan met neuropathie in de voeten. Ze zijn gemaakt van zachte materialen en bevatten geen naden om wrijving en irritatie te minimaliseren. De sokken zijn super geschikt en heel comfortabel voor mensen met gevoelige voeten! Sommige sokken zijn zelfs ontworpen met speciale compressietechnologieën die de bloedstroom kan verbeteren en eventuele zwelling kan verminderen. Daarnaast bieden de sokken extra demping en ondersteuning: goed voor spierzwakte in de voeten.

Hoewel oefeningen voor neuropathie voeten de aandoening niet genezen, kan het regelmatig oefenen van de voeten een bijdrage leveren aan het verbeteren van de mobiliteit, het bevorderen van de bloedcirculatie en het vergroten van de spierkracht. Houd bij het opstellen van oefeningen voor neuropathie voeten rekening met de individuele symptomen per persoon en raadpleeg een arts om samen een oefenprogramma in elkaar te draaien. Enkele oefeningen die gunstig kunnen zijn voor een neuropathie voet zijn balansoefeningen, zwembadoefeningen, en rekoefeningen. Eenvoudige balansoefeningen kunnen helpen bij het verbeteren van de stabiliteit en zo het risico op vallen verminderen. Oefenen in het water, bijvoorbeeld het zwembad, vermindert de impact op de gewrichten en biedt weerstand voor spierversterking. Om de flexibiliteit te verbeteren en spierspanning te verminderen, worden rekoefeningen aangeraden.

Denk je dat je neuropathie hebt of wil je meer informatie over dit onderwerp? Dan raden we je aan contact op te nemen met een medisch deskundige.

meer schoenen voor neuropathie voeten?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief,
dan houden we je zo'n 3 keer per maand op de hoogte!

Persoonlijk advies nodig over diabetes schoenen?

Neem contact met ons op via de onderstaande mogelijkheden en wij helpen je graag verder.

Reageren op deze blog?

Alleen je voornaam wordt getoond in de reactie. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Relevante blogs

Top 5 bestverkochte HV-winterschoenen

Top 5 bestverkochte HV-winterschoenen 2023

Nu de temperaturen dalen zijn winterschoenen een echte must. Toch kan het lastig zijn goede, comfortabele schoenen te vinden als je hallux valgus hebt. Bij Wolky proberen we voor iedere voet een geschikte schoen te maken.

Lees meer >
Schoenen met goede demping

Schoenen met goede demping

Ben je op zoek naar comfort én ondersteuning? Kijk dan eens naar schoenen met goede demping! Goede demping is onmisbaar bij het absorberen van schokken. In dit blog lees je meer!

Lees meer >

Alleen je voornaam wordt getoond in de reactie. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Behandel 

Deze schoenen zijn van uitstekende kwaliteit! En wil je ze zo houden? Dan raden we je aan om de volgende producten te gebruiken.

Vul onderstaande gegevens in om de schoenen te reserveren in de Wolky in . We nemen contact met je op zodra de schoenen klaar staan op de passen.
Sluiten