Al 40 jaar expert in comfortschoenen
Gratis achteraf betalen & gratis retour
Spaar voor korting bij iedere aankoop
Goed bereikbare klantenservice
Blob Wolky logo klein

Help, ik heb doorgezakte voeten!

Goede schoenen dragen is altijd van belang. Als je last van doorgezakte voeten hebt, is het extra van belang om schoenen te dragen die een goede ondersteuning bieden. In jouw Wolky’s kun je ook je eigen steunzolen gebruiken, door het uitneembare voetbed in (bijna) al onze schoenen! Denk je dat je doorgezakte voeten hebt? In deze blog vertellen we je hoe je ze herkent, geven we concrete schoenentips én vertellen we wat je nog meer kunt doen om te zorgen dat je minder last hebt van je voeten. Wil je meer weten? Lees dan snel verder! 

Doorgezakte voeten schoenen

Veterschoen met brede leest

Kenmerken van doorgezakte voeten

Heb je last van doorgezakte voeten? Dan is het van belang om schoenen te dragen die een goede ondersteuning bieden. Bij doorgezakte voeten rust de voetzool volledig op de grond. De natuurlijke voetboog in het midden van de voet is niet meer aanwezig. Hoewel doorgezakte voeten niet per se pijnlijk zijn, kan het op den duur zorgen voor klachten op verschillende plekken in je lichaam. Doordat je voeten zijn doorgezakt, verandert je houding. Doorgezakte voeten zorgen voor een verhoogde belasting op gewrichten en spieren. Dit kan leiden tot pijn in de knieën, gekantelde bekken en rugpijn.

Bij doorgezakte voeten is er geen sprake van een voetholte; er is geen natuurlijke voetboog aanwezig. Niet alleen de buitenkant maar ook de binnenkant van de voet rust op de grond. Dit is te zien wanneer er een voetafdruk wordt gemaakt: over de volledige breedte laat de voet een afdruk achter. De zolen rusten volledig op de grond, waardoor de voeten naar binnen kantelen tijdens het staan en lopen. Vaak worden doorgezakte voeten verward met platvoeten. Toch verschillen doorgezakte voeten en platvoeten van elkaar. Een doorgezakte voet kantelt naar binnen bij het staan of lopen; bij een platvoet is hier geen sprake van. 

Hoe ontstaat een doorgezakte voet?

Het is mogelijk dat je doorgezakte voeten al bij je geboorte zijn bepaald: je hebt een genetische aanleg. Toch is dit niet altijd het geval. Naarmate je ouder wordt, neemt de kans op doorgezakte voeten toe. Factoren als gewicht, leeftijd, blessures en de sterkte van spieren en gewrichten hebben invloed op de stand van je voeten. Ook het type schoen dat je draagt kan bijdragen aan de vorming van je voeten. Leeftijd speelt een grote rol: voeten worden minder sterk als we ouder worden. Door het zwakker worden van de spieren, zakken ze gemakkelijker in. Ook gewicht speelt een rol: als je voeten meer moeten dragen, zakken ze sneller in. Maar zoals gezegd, genetische aanleg bepaalt ook voor een groot deel de stand van je voeten. 

Heb ik doorgezakte voeten?

Dit zijn de meest voorkomende symptomen van doorgezakte voeten.

  • Vermoeide voeten. Vermoeidheidsklachten na langdurig staan of lopen kan een symptoom zijn van doorgezakte voeten. In ernstigere gevallen kunnen de voeten ook na korte duur al vermoeid zijn. Lees hier meer over vermoeide voeten en wat je er aan kunt doen. 
  • Pijn in de voeten, enkels, knieën, rug of nek. Heb je last van nekklachten? Doorgezakte voeten zouden de oorzaak kunnen zijn!
  • Last van onstabiele voeten of balansproblemen kan een gevolg zijn van doorgezakte voeten.
  • Zwelling van de voeten en enkels. Dit komt vooral voor aan het einde van de (werk)dag. Lees hier alles over gezwollen voeten
  • Slijtage van de zolen. Is de slijtage aan jouw schoenzolen onregelmatig? Dit kan komen door doorgezakte voeten.
  • Pijn in de schenen. Een verandering van de houding kan leiden tot pijn in de schenen.
  • Likdoorns en eeltvorming onder je voeten.
  • Door wrijving op plaatsen waar veel druk is, kunnen er blaren ontstaan.

Wat zijn de gevolgen van doorgezakte voeten?

Veel mensen met doorgezakte voeten hebben last van vermoeide voeten. Ook komen klachten aan de spieren, gewrichten en pezen vaak voor. Door de doorzakking van de voet, verandert de lichaams- en loophouding. Door deze verandering in houding, worden je spieren en gewrichten in je lichaam anders belast. Niet alleen beïnvloedt dit je voeten, het kan ook doorspelen in je enkels, knieën, rug en nek.

Een ander gevolg van doorgezakte voeten is dat de voorvoet breder wordt, aangezien de middenvoetsbeentjes naar onder zakken. Hierdoor hebben je tenen minder ruimte in je schoenen, wat kan leiden tot pijnlijke, of zelfs dove tenen. Krapte in je schoenen kan leiden tot ernstigere voetklachten zoals hallux valgus (ook wel bunions, knobbel, en scheefstand van de grote teen genoemd). Wolky heeft een speciale HV-lijn ontwikkeld voor mensen met hallux valgus. We raden echter sterk aan met doorgezakte voeten naar de podotherapeut te gaan, om ervoor te zorgen dat de klachten niet erger worden. Steunzolen geven ondersteuning aan de voetboog, waardoor de druk op de voorvoet wordt weggenomen. Zo worden de tenen ontlast en verdwijnen pijnlijke klachten. Meer weten over hallux valgus? Lees dan onze blog met alle ins en outs over hallux valgus. 

Heb ik steunzolen nodig?

De voetboog bij mensen met doorgezakte voeten is zwak. Helaas zijn doorgezakte voeten niet volledig te ‘genezen’. Een steunzool biedt wel enige uitkomst: zoals de naam al aangeeft, ondersteunt deze zool de voet(boog). Vaak worden de steunzolen speciaal aangemeten door een podotherapeut. Verstandig is dan ook om een afspraak te maken bij de podotherapeut wanneer je de symptomen van doorgezakte voeten herkent. De podotherapeut onderzoekt je voeten: er wordt niet alleen gekeken naar je voeten en knieën, ook wordt de drukverdeling van je voeten gemeten tijdens het staan. Aan de hand van de resultaten van het onderzoek maakt de podotherapeut steunzolen, speciaal op maat gemaakt voor jouw voeten. Met deze steunzolen worden je voeten extra ondersteund en teruggezet in de juiste houding.

Ben je nog niet zeker? Gelukkig hebben we een uitgebreid blog geschreven met als onderwerp ‘Zo weet je of je steunzolen nodig hebt’

De beste schoenen voor doorgezakte voeten van Wolky

Hoewel wij tips kunnen geven en schoenen kunnen aanraden, zijn wij uiteraard geen podotherapeut. Aangezien elke voet-situatie vraagt om een persoonlijke benadering, kunnen wij slechts van basis-advies voorzien. Wél weten wij welke schoenen extra ondersteuning bieden en op welke kenmerken je moet letten bij de aankoop. Meer weten over écht goede schoenen? Dat lees je in dit blog over goede schoenen.

Ondersteunende schoenen zijn ook een mogelijke oplossing bij doorgezakte voeten. Deze schoenen bieden, net zoals een steunzool, extra ondersteuning op de plaatsen waar nodig. Zo is het bij doorgezakte voeten van belang dat de hiel extra ondersteuning krijgt. Een goede omsluiting van de schoen rondom de hiel helpt al ter versteviging. Bij het kopen van goede schoenen is het belangrijk te letten op de dikheid van de zool, voldoende ruimte voor de voorvoet, en de breedte van de schoen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij de Jewel. Deze sandaal heeft een dikke zool, wat goed is voor jouw doorgezakte voeten. Heb je bredere voeten? Dan zijn de Tarda en de Mokola wellicht geschikt voor jou! Wil je meer informatie over schoenen voor brede voeten? In dit blog geven wij zeven tips voor brede voeten!

Bij doorgezakte voeten kies je liever niet voor platte schoenen; ter ontlasting van de hiel is een lichte hielheffing van belang. De schoen moet voldoende stevig zijn om een goede ondersteuning te kunnen bieden. De Cirro heeft een hakhoogte van twee centimeter, waardoor de hielen worden ontlast. Daarnaast is het van belang dat er in de schoenen een goed voetbed met voldoende arch support zit. De Maine en de Kansas hebben een goed voetbed die voldoende ondersteuning biedt. Wanneer je gebruik maakt van steunzolen, is het van belang dat de binnenzool van de schoen verwisselbaar is. Zo is er voldoende ruimte om je eigen steunzool te gebruiken. De schoenen van Wolky hebben (bijna) allemaal een los voetbed. Zeer geschikt in combinatie met je steunzolen!

Heb je pijn aan je voeten? Dan is het aan te raden deze klachten niet te negeren. Dit zorgt er namelijk alleen maar voor dat de klachten erger worden. Uiteindelijk kan het leiden tot langdurige pijn en een langere hersteltijd.

Persoonlijk advies nodig over schoenkeuze?

Ons klantenservice team helpt je met alle liefde verder. Neem contact met ons op via de onderstaande mogelijkheden. Samen zoeken we de perfecte Wolky voor je uit!

Reageren op deze blog?

Alleen je naam wordt getoond in de reactie. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Relevante blogs

klompen voor in de zorg

Speciaal voor de zorg: Wolky’s Multi Clog

Goede schoenen zijn essentieel om je werk goed uit te kunnen voeren. Zéker als je in de zorg werkt. Lange dagen (of nachten) staan, dat gaat zijn tol eisen voor je voeten. Gelukkig weten we daar bij Wolky wel raad mee. Onze Multi Clog is speciaal ontwikkeld voor de zorgsector. Met allerlei kenmerken om de klomp zo comfortabel mogelijk te maken, wordt zo’n lange shift een makkie! 

Lees meer >
Tips voor brede voeten

Tips voor brede voeten

Heb je bredere voeten dan gemiddeld? Dan kan het een hele kluif zijn om geschikte schoenen te vinden. We helpen je op weg met deze tips! 👍

Lees meer >
bunionette voetproblemen

Bunionette

Veel mensen hebben een bunionette: een bult aan de buitenzijde van de voet, net achter de kleine teen. Deze bult zorgt vaak voor pijn en ongemak aan de voet. Mensen van alle leeftijden kunnen er last van hebben en de ernst van de pijn kan verschillende oorzaken hebben. In dit blog vertellen we je alles over de oorzaken, de symptomen en behandelingen van een bunionette. Wist je bijvoorbeeld dat goed schoeisel al veel voor jouw voeten kan doen?

Lees meer >

Alleen je naam wordt getoond in de reactie. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Behandel 

Deze schoenen zijn van uitstekende kwaliteit! En wil je ze zo houden? Dan raden we je aan om de volgende producten te gebruiken.

Vul onderstaande gegevens in om de schoenen te reserveren in de Wolky in . We nemen contact met je op zodra de schoenen klaar staan op de passen.
Sluiten