Al 40 jaar expert in comfortschoenen
Gratis achteraf betalen & gratis retour
Spaar voor korting bij iedere aankoop
Goed bereikbare klantenservice
Blob Wolky logo klein

Wolky test: powerwalken!

In deze nieuwe rubriek sturen we Wolky-collega’s op pad om iets te testen wat te maken heeft met gezond leven. Diverse onderwerpen zullen de revue passeren; van een bijzondere sport tot aan een nieuwe rage op het gebied van eten. Wij testen het en delen onze ervaring met jou! Voor deze eerste Wolky Test gingen Wolky-collega’s Magda (artdirector) en Floor (marketeer) powerwalken in het mooie Twentse Haaksbergen. Marian van Krachtige Stappen nam ze op sleeptouw.

Vrouwen aan het powerwalken - wolky test

Laten we beginnen

Het is 08.45 uur, ietwat onwennig staan we te wachten op een lege parkeerplaats bij de Oostendorper Watermolen. Om 09.00 uur zullen we van start gaan met onze eerste les powerwalken. Vooronderzoek heeft ons wat schamele YouTube-video’s en een lijst met voordelen van powerwalken opgeleverd, maar een echt beeld van wat het inhoudt, hebben we niet. Een paar minuten voor negen komt een vrolijke dame aangefietst met een fluorescerend groen jasje aan met de naam ‘Krachtige Stappen’ op de rug bedrukt. De dame stelt zich voor als Marian; onze trainster van vandaag.

Even later vormen de leerlingen een groepje om ons heen. Allemaal dames. Op de vraag of er soms ook heren meedoen, is het antwoord kort maar krachtig: ‘’Nee, maar het zou natuurlijk wel mogen!”, zegt Marian. Ze vertelt ons wat we van de les kunnen verwachten. “Eerst lopen we rustig een stukje het bos in, waarna we wat warming-up oefeningen zullen te doen. Vervolgens zullen we een stuk actiever stappen, afgewisseld met wat oefeningen. We eindigen met de cooling down”. Duidelijk verhaal, we gaan ervoor!

Powerwalken blijkt een behoorlijk actieve vorm van lopen te zijn. De armen doen continu mee. Je houdt ze gedurende het lopen, welk tempo dan ook, in een hoek van 90 graden en beweegt ze krachtig heen en weer. Naast het steeds wisselen van het looptempo is er ook ruimte voor oefeningen. Die zijn elke les anders. Vandaag werken we aan balans en kracht, maar Marian vertelt dat ook mindfullness aan bod kan komen. 

Halverwege de route, die elke les anders is, is het tijd voor een wedstrijdje. Marian laat zien welke afstand we gaan afleggen. We gaan als het ware een grote cirkel om een oppervlakte in het bos lopen. In tweetallen, zonder te rennen leggen we deze route tegengesteld af; de een gaat links- de ander rechtsom. Halverwege kruis je elkaar. Degene die als eerste terug is bij de start wint. Omdat we ons niet willen laten kennen als powerwalk-groentjes doen we fanatiek mee en hijgend komen we aan.

Aan het eind van de route die meerdere malen is onderbroken voor diverse oefeningen, is het tijd voor de cooling down. Even later zitten we relaxt en voldaan aan een kop koffie, op het terras van het restaurant hotel De Watermölle, en praten met Marian na over de les. We voelen duidelijk dat we een uur flink hebben bewogen, maar we zijn niet enorm uitgeput. Het lijkt er meer op dat we er energie van hebben gekregen. 

Van hoofd naar hart

Tijdens de les bleek er genoeg ruimte om met de andere deelnemers te praten. Zo ontdekken we ook dat de redenen van de deelnemers om dit te gaan doen heel divers zijn. Van willen bewegen maar liever niet in een sportschool tot voorzichtig aan weer conditie opbouwen na een operatie of een burn-out. De gemene deler is dat iedereen beseft dat bewegen belangrijk is en dat dat in de natuur en samen extra fijn is. Ook het leegmaken van het hoofd horen we meerdere keren. De slogan van Krachtige Stappen is dan ook niet voor niets ‘Van hoofd naar hart’.

“We zitten met z’n allen veel te veel in ons hoofd. Samen buiten bewegen dwingt om in het hier en nu te zijn. Te genieten van het moment en de natuur”, aldus Marian. En daar heeft ze zeker een punt. Zo bewegen in de mooie natuur van Haaksbergen gelardeerd met veel vogelgeluiden is een totaal andere beleving dan lopen op de band met opzwepende muziek in de sportschool.

En als het regent? In principe gaat de les altijd door. Weer of geen weer. Regen of sneeuw. “Alleen bij onweer en hevige gladheid wordt de les geannuleerd, maar al met al is dat bijna nooit het geval.”

Wolky's bergschoenen

Wolky’s bergschoenen voor dames zijn gemaakt zodat jij letterlijk stevig in je schoenen staat.

Powerwalken vs gewoon wandelen

Het is een speciale manier van lopen waarbij je heel bewust je armen in een hoek van 90 graden meeneemt en flink doorstapt. Door de tempowisselingen gaat je hartslag regelmatig omhoog zonder dat je enorm uitgeput raakt. Door de oefeningen die per les verschillen train je het hele lichaam.

Voor wie is het geschikt?

Op de website van Krachtige Stappen vonden we het volgende: ‘Wil je lachend en met heel veel plezier in beweging zijn, meer energie krijgen en fitter worden? Wil je jouw zelfvertrouwen verhogen en een stap zetten naar een gezonder leven? Ben je graag buiten? Loop je liever niet alleen? Vind je ‘gewoon wandelen’ niet uitdagend genoeg maar hardlopen te zwaar? Dan is Powerwalken echt wat voor jou.’ 

Op elk niveau kan je meedoen. Powerwalking is daardoor ook geschikt voor mensen die al hele tijd niet actief hebben bewogen of herstellende zijn van een operatie. De enige voorwaarde is dat je kan lopen. Doordat er in lussen wordt gelopen kunnen de meer ervaren lopers en beginners prima samen in een groep trainen. 

Wolky's wandelschoenen

Wolky’s wandelschoenen bieden optimale ondersteuning bij stevige wandelingen. 

Voordelen op een rij

Wandelen is op zichzelf al heel gezond. Dat wordt studie na studie bewezen. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal heeft het vele voordelen. Marian somt een paar feitjes op:

  • Hersenen: 2 uur per week wandelen verlaagt kans op beroerte met 30%.
  • Geheugen: 3 x per week 40 minuten wandelen beschermt het hersengedeelte dat wordt geassocieerd met planning en geheugen.
  • Stemming: 30 minuten per dag wandelen kan de symptomen van depressiviteit met 36% verlagen.
  • Gezondheid: 3500 stappen per dag wandelen verlaagt het risico op diabetes met 29%.
  • (Over)gewicht: 1 uur per dag wandelen verlaagt de risico op obesitas met 50%
  • Hart: De meeste dagen van de week 30-60 minuten wandelen, verlaagt het risico op hartaandoeningen drastisch.
  • Botten: 4 uur per week wandelen kan het risico op heupfracturen verlagen tot wel 43%.”

Tijdens de powerwalk-sessies doe je ook nog (kracht)oefeningen. Daarnaast gebruik je met het veel actievere powerwalken veel meer spieren dan bij ‘gewoon’ wandelen. Powerwalken is dus nog veel effectiever.

Onze conclusie

Powerwalken is voor alle leeftijden geschikt en kan op zeer hoge leeftijd nog worden beoefend. Het is een prima keuze voor mensen die willen bewegen zonder naar de sportschool te hoeven gaan. Door de tempowisselingen is het een goed alternatief voor hardlopen of cardio. Op elk niveau kan je deelnemen. Doordat je lekker met elkaar in de natuur bezig bent is er weinig ruimte om te malen over alles wat je nog moet. Het lopen in groepsverband maakt het een stuk gezelliger. Powerwalken traint het lichaam en geeft rust aan de geest. Daardoor is het is ook een prima alternatief voor mensen voor wie yoga iets te zweverig is.

powerwalken bij jou in de buurt

Het aantal powerwalk clubs in Nederland groeit snel. Google op ‘powerwalken’ voor een vereniging bij jou in de buurt. Wil je eens meedoen met de dames van Krachtige Stappen, dan kan dat natuurlijk ook! De eigenaressen Marian en Maureen geven beide meerdere keren in de week lessen en je bent van harte welkom om een gratis proeffles te volgen. Bekijk de mogelijkheden op www.krachtige-stappen.nl.

Welke schoenen trek je aan tijdens powerwalken?

Van tevoren hadden we Marian gevraagd waar we het beste op konden powerwalken. Zij gaf aan dat zowel wandel- als sportschoenen en alles daar tussenin geschikt zijn. Toevallig hadden we allebei gekozen voor modellen uit onze e-Walk-lijn (de e-Boot en e-Walk). Deze lijn bestaat uit zeer comfortabele schoenen waarop je door de oplopende neus en het roll-a-way-system in de zool, makkelijk grote afstanden aflegt. Dit geldt ook voor onze Victoria, Banff (beiden uit de e-Walk 2.0-lijn). Ook de Traction en Grip zijn voor powerwalken zeer geschikt.

Ken jij Powerwalken al? Deel dan jouw ervaring in de comments, leuk!

Persoonlijk advies nodig over powerwalken?

Neem contact met ons op via de onderstaande mogelijkheden en wij helpen je graag verder.

Reageren op deze blog?

Eén reactie op “Wolky test: Powerwalken!”

  1. Leuk en interessant voor mij. Ik heb al een tijd niet aan sport kunnen doen en dit lijkt me een fijne manier om weer ‘in te stappen’. Bedankt voor de tip!

Alleen je voornaam wordt getoond in de reactie. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Relevante blogs

voetreflex close-up

Wolky test: voetreflexPlus therapie

In deze rubriek sturen we Wolky-collega’s op pad om iets te testen wat te maken heeft met gezond leven. Wij testen het en delen onze ervaring met jou! Voor deze Wolky Test onderging Wolky-collega Lianne een VoetreflexPlus-behandeling.

Lees meer >
Wolky Test Wandelend Overleggen

Wolky test: Wandelend overleggen

In de rubriek WOLKY TEST sturen we Wolky-collega’s op pad. Voor deze Wolky Test gingen Wolky-collega’s Magda (artdirector) en Floor (marketeer) wandelend overleggen op de Posbank (Rheden, Nationaal Park Veluwezoom). Werkt dat nu echt?

Lees meer >
Wolky powerwalken

Wolky test: Powerwalken!

In deze nieuwe rubriek sturen we Wolky-collega’s op pad om iets te testen wat te maken heeft met gezond leven. Voor deze eerste Wolky Test gingen Wolky-collega’s Magda (artdirector) en Floor (marketeer) powerwalken in het mooie Twentse Haaksbergen. Marian van Krachtige Stappen nam ze op sleeptouw.

Lees meer >

Alleen je voornaam wordt getoond in de reactie. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Eén reactie op “Wolky test: Powerwalken!”

  1. Leuk en interessant voor mij. Ik heb al een tijd niet aan sport kunnen doen en dit lijkt me een fijne manier om weer ‘in te stappen’. Bedankt voor de tip!

Behandel 

Deze schoenen zijn van uitstekende kwaliteit! En wil je ze zo houden? Dan raden we je aan om de volgende producten te gebruiken.

Vul onderstaande gegevens in om de schoenen te reserveren in de Wolky in . We nemen contact met je op zodra de schoenen klaar staan op de passen.
Sluiten